Bun venit pe Media Quiz

 

Indiferent dacă profesezi jurnalismul, ești student la facultate sau simplu consumator de media îți recomandăm să joci Media Quiz. Vei avea la dispoziție o oră și dacă în acest termen vei reuși să parcurgi toate etapele jocului, vei intra în posesia unei diplome Media Quiz.

 

Nivel avansat (21 întrebări)

Care este norma etică prevăzută în Codul Deontologic al Jurnalistului care prevede că un jurnalist nu poate face parte dintr-un partid politic; nu promovează și nu susține viziunile unui partid politic sau ale unui politician?
Ce gen jurnalistic presupune ironizarea persoanelor publice, criticarea unor defecte morale ale oamenilor sau aspecte negative ale societății într-un stil comic cu intenții moralizatoare?
Cum se numește acțiunea jurnalistului care accentuează etnia unei persoane într-un material negativ sau ironizează pe seama minorităților sexuale sau a altor categorii sociale?
Cum se numește postul de televiziune din Republica Moldova care promovează intens un partid de dreapta și are sigla semănătoare cu cea a unui post TV din Rusia?
Câte semne pot fi preluate dintr-un text fără permisiunea expresă a redacției și fără a încălca dreptul de autor? Răspunsul se scrie cu litere.
Cum se numește procedura/instrumentul de verificare a faptelor de către jurnaliști înainte să le distribuie opiniei publice?
Gen jurnalistic reprezintă poziția unei instituții de presă față de un subiect de actualitate și care este important pentru public? Mai este considerat drept „coloana vertebrală” a unei publicații.
Cum se numește jurnalismul care prelucrează, analizează și pregătește date statistice și alte  informații pentru a fi vizualizate grafic și prezentate cât mai accesibil publicului?
Cum se numește televiziunea finanțată din bugetul de stat?
Ce document garantează dreptul la libertatea de exprimare în Republica Moldova?
Unul dintre cel mai important principiu al eticii jurnalistice?
Care este principalul avantaj al mediei online față de celelalte media?
Ce trebuie să facă jurnalistul când preia informație din altă sursă media în limita maximă de 500-1000 de semne?
Cum se numește platforma/comunitatea jurnaliștilor din Republica Moldova care  investighează  subiecte ce țin de crima organizată, dezvăluie scheme de spălare a banilor, scheme de corupție, contrabandă, fraude fiscale și scoate la lumină afacerile ascunse ale persoanelor publice, politicienilor?
Din câte partide politice poate face parte un jurnalist?
Cum se definește acțiunea sistematică unei instituții media, platformă online care prezintă intens și susține o teorie, o concepție, un partid politic, cu scopul de a convinge și a câștiga adepți?
Ce se poate instaura când libertatea presei este limitată?
Cum se numește informația care reprezintă  activitățile sau care rezultă din activitățile unei autorități publice ori instituții publice? Când instituțiile îngrădesc accesul la acest tip de informație  trebuie să explice de ce o fac.
Ce drept i se atribuie oricărei persoane vizate direct într-un material jurnalistic?
Ce neglijează jurnalistul atunci când scrie „ucigașul”, „hoțul”, „inculpatul” fără a fi pronunțată sentința definitivă și irevocabilă?
Ce fel de informație poate obține jurnalistul printr-o solicitare în scris de la orice  funcționar, instituție publică. Orice cetățean are dreptul de a solicita, căuta, de a primi și de a face cunoscută acest tip de informație?

Accesați link-ul și accesați fotografia.
Link Drive Identificați datele fotografiei

1. Cu ce dispozitiv a fost realizată fotografia?
2. Indicați data și ora exactă când a fost realizată fotografia
3. Care este dimensiunea fotografiei?