Centrul Media pentru Tineri  
Facem auzită Vocea Copiilor și a Tinerilor!
Centrul Media pentru Tineri
02 martie 2017
533
Vocea Tinerilor
VOX// Studenții și cheltuielile lor - „Încerc să supraviețuiesc în Chișinău, care nu este un oraș ieftin”

Mâncare, cărți, rechizite, haine, produse de igienă - sunt doar câteva dintre lucrurile de care are nevoie un student. Costurile urcă la mii de lei, iar dacă mai punem și ieșirile cu prietenii, un salariu mediu pe economie ar fi tocmai potrivit pentru o viață de student fără grija economiilor. Pentru a afla, totuși, cum se descurcă studenții am discutat cu unii dintre ei. 

Sursa mea de venit sunt banii de la părinți și bursa pe care o consider mică. Mi-aș dori o bursă mai mare ținând cont de faptul că un student are nevoie de cărți de specialitate, iar prețurile sunt chiar revoltătoare. Și apoi mai e nevoie de îmbrăcăminte și de produse alimentare, iar prețul acestora, la fel, e mare”, Cristina Prisacari.

Cristina Prisacari, studentă


„Deprinderea de a economisi o am de mic pentru că banii nu-ți ajung întotdeauna. Mi-am format și deprinderea de a munci pentru a obține ceva. Acuma am și un job pe lângă facultate și încerc să gestionez banii cât mai eficient. Părinții îmi achită contractul de studii, iar eu le sunt recunoscător pentru aceasta. Cheltuielile sunt foarte mari pentru un student, începând de la rechizite, suportul de curs pentru fiecare obiect, xerox de zeci de lei aproape în fiecare zi. Pe lângă acestea, mai avem nevoie să bem un ceai și sincer, eu nu o fac în fiecare zi pentru că nu-mi pot permite. Și de haine avem nevoie, iar dacă mai ai și un abonament la telefon, costurile cresc. Transportul nu este gratuit și mulți bani se cheltuie și pentru el”, 
Adrian Sîrbu, Universitatea de Stat din Moldova. 


Mărimea unei burse în universități, la licență este de 560-720 de lei, iar cea de la master - 790 de lei și doctorat 1000-1150 de lei.

„Este greu să fii student și să lucrezi concomitent, de aceea mă strădui să economisesc cât mai mult.  Nu am nici o sursă suplimentară de venit, sursa mea sunt părinții. Primesc de la ei câte 200 de lei în fiecare săptămână cu care încerc să supraviețuiesc în Chișinău, care nu e un oraș atât de ieftin”, Alina Cearnavschi, Universitatea de Stat din Moldova. 

 
„Stau mai mult în oraș. Părinții îmi sunt peste hotare și mă ajută moral și financiar. Dacă n-ar fi ei, nu știu dacă aș fi făcut studii superioare, pentru că învățământul este scump, bursele mici, iar prețurile la alimente și la alte produse necesare sunt mari. Este foarte greu să reziști aici din acest punct de vedere. Statul ar trebui să se gândească și la noi, viitorul acestei țări ”, 
Liliana Plaschevici, studentă la Universitatea Tehnică din Moldova.Potrivit datelor statistice generale privind educația din Republica Moldova, în prezent sunt circa 82 de mii de studenți în cele 31 de instituții existente. În ultimii 5 ani numărul studenților din țară a fost în descreștere, unul dintre motive fiind lipsa resurselor financiare. 


Autor: Daniela Osipova

Vocea Tinerilor
Vocea Tinerilor
Comentarii
Ne-am obişnuit să marcăm în calendar, an de an, ziua de 31 mai - simbol al ultimului clinchet de clopoţel care răsună în toate instituţiile de învăţămînt  din ţară. Elevii clasei a XII-a sunt eroii principali ai acestui eveniment, pentru că anume lor le revine...
Animalele de companie sunt cele care îndepărtează singurătatea, reduc stresul, încurajează socializarea, ne oferă afecțiune si iubire necondiționată.  Cei care au un animal de companie știu cum arată programul lui de îngrijire. Ceilalți privesc cu drag și se...
Pentru ca elevii să aibă șanse mai mari de a obține performanțe la studii profesorii de la  liceul „Evrika” din Râbnița asigură gratuit, după ore, şedinţe de meditații la disciplinele: Matematică, Biologie, Fizică, Chimie, Română, Informatică. Tinerii din...
Un peisaj mioritic a fost ilustrat pe un perete din holul liceului cu predare în limba română „Mihai Eminescu” din satul Corjova, Dubăsari. Elevii pasionați de pictură și culori au lucrat două săptămâni în realizarea acestui graffiti.
În cadrul training-ului de educație mediatică desfășurat de Centrul Media, tinerii de la liceul „Evrika” din Râbnița au ajuns la concluzia că o platformă web a liceului le va oferi mult mai multe posibilități de afirmare, decât formatul tipărit în care este.
Au îmbrățișat pe stradă oamenii din oraș și le-au oferit mesaje motivaționale. Prin această activitate, copii și tineri din Hâncești au promovat diversitatea și au marcat Săptămâna Națională a Voluntariatului 2016, „Hai în gaşca voluntarilor!”.
Facebook
OK.RU

SUS