Centrul Media pentru Tineri  
Facem auzită Vocea Copiilor și a Tinerilor!
Centrul Media pentru Tineri
15 decembrie 2016
428
„UMBRA ne sugerează că în apropiere este lumină”, interviu cu tânărul regizor Liviu Rotaru

13 zile de filmări, 25 de minute de mediu-metraj, peste 50 de oameni implicați, un an de pregătiri și multe emoții – despre filmul „Umbra” mi-a vorbit  Liviu Rotaru, tânăr regizor, actor, elev, om activ.

 

- Pe 22 decembrie ne-ai invitat la film. Cine a creat „UMBRA”?

Filmul este realizat de mine si de colegul meu, co-scenarist, Alexandru Statnîi. Demult îmi doream să fac un film despre satele-fantomă din Republica Moldova. I-am povestit lui Alex ideile mele și împreună am decis să includem în film și partea frumoasă a sărbătorilor de iarnă.

- Știu că nu vrei să spui prea multe despre subiectul filmului. Totuși, mai dă-ne cateva detalii...

Filmul e despre satele din Republica Moldova, despre oameni. Cineva decide să se întoarcă acasă, află o poveste și vrea să facă un gest de caritate. E cu emoții ce cuceresc. Mai multe chiar n-o să spun.

În cât timp a fost realizat filmul?

- Pentru „Umbra” am avut 13 zile de filmări, mai multe zile de înregistrări. Am început să scriem scenariul pe 23 decembrie, 2015. Primele secvențe au fost filmate iarna trecută, in decembrie, apoi a urmat o pauză, și din luna octombrie a acestui an am continuat cu a doua parte a filmului.

Cine sunt oamenii care te-au ajutat să-ți creezi filmul?

- Andrei Colța - cameraman, Academia Nicolae Dumitrescu ne-a ajutat financiar. Pentru retușarea imaginilor și pentru sunet am fost la Centrul Media pentru Tineri. La realizarea filmului au contribuit peste 50 de oameni și nimeni nu a facut-o pentru bani, ci ca un gest de caritate. Am cheltuit bani pentru mâncare, recuzită, transport, însă pentru actori, operator, redactori, nu am plătit.

Cum ai ales actorii care apar în filmul tau?

- Am trecut cu privirea prin lista mea de prieteni de pe Facebook și m-am gândit la cei carora li s-ar potrivi mai bine rolurile. În film sunt și actori emeriți - Eugenia Butnaru și Vladimir Cobîsnean, care mi-au fost profesori și mă motivează mereu. Am filmat și copii, elevi ai mamei. Editând imaginile, eu pot să spun că actorii au făcut o muncă minunată, pentru că emoțiile de pe ecran cuceresc.

Evenimentul de lansare a filmului are scopul de a aduna bani pentru centrul Tony Hawks, de la Buiucani. Cum i-ai cunoscut?

Ne doream să promovăm creațiile hand-made. Unul dintre actorii filmului, Vlad Ianușevici, ne-a vorbit despre centru. Ulterior, am aflat că vor să construiască o sală de sport pentru copiii și tinerii cu nevoi speciale, o premieră în Republica Moldova. Mi s-a părut o idee minunată și am decis să o susținem. Așadar, îndemnăm oamenii să facă gesturi de caritate, si nu pentru cameră sau publicitate, ci doar ca să știe ei că au făcut o minune.

- Momente interesante în timpul filmărilor?

- Am filmat la aeroport, într-un hotel, în alte spații. Cel mai interesant e când telefonam managerilor și ei mă întrebau: „Scuzați-mă, dar câti ani aveți!?” Le spuneam că am 16 ani. Între timp am împlinit 17 ani și nu mă simt discriminat niciodată, ba chiar îmi place reacția oamenilor.

De ce „Umbra”?

- Umbra reprezintă și satele, și casele, și oamenii care au plecat, și ceea ce a mai rămas în urma lor. Umbra ne spune că în apropiere este lumina. Umbra este o metaforă pentru personajul principal. El aduce lumină în viața cuiva, dar nimeni nu-l cunoaște.

 

Comentarii
Centrul Media pentru Tineri organizează cea de-a treia ediție Talk Forum Autoreprezentare – discursuri motivaționale ale tinerilor cu nevoi speciale. Dacă ai între 15 și 35 de ani, vrei să te exprimi, îți place să-i inspiri pe alții și ai lucruri de rostit, te așteptăm la Talk...
La Călărași s-a desfășurat evenimentul bazat pe discuții „Rolul părinților în angajarea tinerilor cu dizabilități”. La întâlnire au participat reprezentanți de la Primăria Călărași, reprezentanți de la Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă din Călărași,...
Centrul Media pentru Tineri lansează ediția a doua „Media Camp”, tabără pentru tinerii interesați de jurnalism. Echipa de formatori de la CMT au pregătit ateliere media interactive, instruiri în social media cu specialiști de la DW Akademie (Germania), seri tematice și...
Cu ocazia Zilei Internaționale a Romilor, Centrul Național al Romilor din Moldova în parteneriat cu Amnesty International organizează un eveniment de teatru social în parcul Valea Morilor din Chișinău. 
Conserve, paste făinoase, cartofi prăjiți, sunt fruntașe în lista produselor alimentare consumate de către studenți. Din lipsă de timp sau pentru că au bani puțini, tinerii aleg să manânce produsele care le afectează sănătatea. Cum ar trebui să ne alimentăm corect aflăm de la...
De Dragobete - ziua îndrăgostiților la români, iubirea a plutit pe holul Facultăţii Jurnalism și Ştiinţe ale Comunicării din cadrul USM. Stundenții au sărbătorit ziua dragostei organizând evenimentul „De Dragobete, iubim studențește”. 
Facebook
OK.RU

SUS