Centrul Media pentru Tineri  
Facem auzită Vocea Copiilor și a Tinerilor!
Centrul Media pentru Tineri
10 iulie 2017
203
Tinerii cu dizabilități pot și vor să muncească

La Călărași s-a desfășurat evenimentul bazat pe discuții „Rolul părinților în angajarea tinerilor cu dizabilități”. La întâlnire au participat reprezentanți de la Primăria Călărași, reprezentanți de la Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă din Călărași, organizații din domeniul incluziunii și tineri cu nevoi speciale, alături de părinții lor.

Evenimentul a avut scopul de a promova dreptul la muncă al tinerilor cu dizabilități și de a încuraja tinerii în găsirea unei profesii potrivite lor: „Eu lucrez acasă, la gospodărie. Cu ajutorul Asociației „Dorința” am primit pui și eu am grijă de ei. Îmi plac puii, am ocupație toată ziua. Mama m-a susținut să iau păsările, iar sora mea mă ajută atunci când mama e la lucru”, a spus Andrei Vieru, un tânăr de la Călărași ce dezvoltă o afacere de familie cu pui.

„Eu sunt bucuros de ceea ce face fiul meu. Când eu sunt la muncă, el e acasă și are grijă de păsări, de animale, de albinele pe care le-a primit. Am încredere, îl susțin. Ar trebui să facă la fel toți părinții”, a spus Ion Gheorghiță, tatăl unui tânăr din Călărași care a fost susținut în deschiderea unei afaceri de familie cu albine. 

„În fiecare seară, înainte de somn, trebuie să te gândești cum îți vezi viața ta, cum să faci ceva al tău, să te dezvolți. Eu așa am făcut. Acum lucrez, fac fotografii la evenimente, am un proiect foto în care lucrez cu persoane cu nevoi speciale. Susținerea familiei sau a altor persoane e foarte importantă”, a spus tânărul fotograf din Chișinău, Vlad Andreev, într-un discurs motivațional.

„Eu lucrez la Floare de Cireș, întreprindere socială de la Răzeni. Servim bucatele pentru clienți, aranjăm mesele. Înainte am lucrat la Hâncești, însă acolo nu mă înțelegeau, nu acceptau dizabilitatea mea și mă ofensau”, Alina, angajată la întreprinderea socială „Floare de Cireș”, Răzeni.

„Uneori și părinții sunt cei care frânează procesul de angajare al tânărului cu nevoi speciale. De asta e important ca ei să înțeleagă că tânării trebuie să treacă prin experiența de a obține un loc de muncă. La „Floare de Cireș” acceptăm la instruiri tineri cu dizabilități din toate raioanele țării. În 4 luni ei învață cum se utilizează produsele, cum să pregătească mâncare, cum să o servească. Celor înscriși li se oferă o bursă și posibilitatea de a fi susținuți în găsirea unui loc de muncă după încheierea instruirilor”, a specificat Sergiu Gurău, președinte AO Eco-Răzeni. 

„Schimbări sunt și ne bucurăm. Observăm că incluziunea nu se întâmplă doar la școală, ci și mai târziu, la muncă. Strategiile de dezvoltare pentru următorii ani prevăd susținerea și implicarea tinerilor cu nevoi speciale în diferite domenii. Mi-aș dori ca la Călărași să mai deschidem ceva, să facem pași în promovarea muncii pentru tinerii cu dizabilități”, a menționat Zinaida Bădărău, vicepreședinte, raionului Călărași.

Evenimentul de la Călărași a fost organizat de Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități, împreună cu Centrul Media pentru Tineri, AO Dorința, cu implicarea AO Eco-Răzeni, cu susținerea IM Swedish Development Partner.

Evenimentul face parte din campania națională „Eu vreau și pot”, de promovare a dreptului la muncă pentru tinerii cu dizabilități.

Comentarii
Centrul Media pentru Tineri organizează cea de-a treia ediție Talk Forum Autoreprezentare – discursuri motivaționale ale tinerilor cu nevoi speciale. Dacă ai între 15 și 35 de ani, vrei să te exprimi, îți place să-i inspiri pe alții și ai lucruri de rostit, te așteptăm la Talk...
Centrul Media pentru Tineri lansează ediția a doua „Media Camp”, tabără pentru tinerii interesați de jurnalism. Echipa de formatori de la CMT au pregătit ateliere media interactive, instruiri în social media cu specialiști de la DW Akademie (Germania), seri tematice și...
Cu ocazia Zilei Internaționale a Romilor, Centrul Național al Romilor din Moldova în parteneriat cu Amnesty International organizează un eveniment de teatru social în parcul Valea Morilor din Chișinău. 
Conserve, paste făinoase, cartofi prăjiți, sunt fruntașe în lista produselor alimentare consumate de către studenți. Din lipsă de timp sau pentru că au bani puțini, tinerii aleg să manânce produsele care le afectează sănătatea. Cum ar trebui să ne alimentăm corect aflăm de la...
De Dragobete - ziua îndrăgostiților la români, iubirea a plutit pe holul Facultăţii Jurnalism și Ştiinţe ale Comunicării din cadrul USM. Stundenții au sărbătorit ziua dragostei organizând evenimentul „De Dragobete, iubim studențește”. 
Un Grup de Reflecție format din 49 de copii din 21 de regiuni ale țării au elaborat un raport în care reflectă viziunea copiilor despre modul în care sunt respectate prevederile Convenției privind Drepturile Copilului în Republica Moldova.
Facebook
OK.RU

SUS