Centrul Media pentru Tineri  
Facem auzită Vocea Copiilor și a Tinerilor!
Centrul Media pentru Tineri
05 iunie 2017
126
Tânăr Voluntar
„O zi împreuna cu echipa CMT” - Valeria Dimitriu

Ne-am obişnuit să marcăm în calendar, an de an, ziua de 31 mai - simbol al ultimului clinchet de clopoţel care răsună în toate instituţiile de învăţămînt  din ţară. Elevii clasei a XII-a sunt eroii principali ai acestui eveniment, pentru că anume lor le revine misiunea cea mai grea: să-şi ia adio de la lăcaşul care le-a devenit ani de-a rîndul a doua casă.

Echipa CMT a decis să surprindă sărbătoarea care pentru cîţiva tineri este cu adevărat o zi specială. Am mers dis-de-dimineaţă la Penitenciarul nr.10 din Goian, acolo unde adolescenţii deja ne aşteptau nerăbdători să vadă feţe noi şi să ne demonstreze ceea ce au pregătit.

Au dominat emoţiile intense, provocate de poveştile de viaţă, iar pe chipurile lor se observa dorul de libertate, de casă şi părinţi. Au fredonat cîntece vibrând la strunele chitarelor, au dansat pe muzica lui Carla’s Dreams, au făcut improvizaţii de scenete hazlii şi le-au închinat rudelor cele mai sincere cuvinte alături de cele mai mirositoare flori. Pe moment semăna cu oricare alt careu, diferenţa se  măsoară în cele cîteva ore pe care deţinuţii le au la dispoziţie că să-şi ţină mama de mână sau să-i spună o vorbă caldă. Tinerii mi-au părut destul de prietenoşi şi deschişi, chiar dacă le este greu să vorbească prin ce au trecut.

Împreună cu cei de la CMT am reuşit să facem un popas şi la Agropensiunea Butuceni, acolo unde rusticul se împeţeşte cu modernul şi creează cele mai distinse peisaje şi locuri pentru odihnă şi meditaţie. La drept vorbind am rămas mai mult decît frapată de potenţialul ascuns între Codrii Moldovei şi peşterile vechi de sute de ani.

Oamenii din regiune sunt ospitalieri şi pozitivi, aş califica zîmbetul lor - cartea de vizită pentru Butuceni. Liniştea, mirosul de flori şi de iarbă tocmai cosită, laiţa bunicii atent păstrată şi bucatele atît de gustoase m-au determinat să-mi programez o nouă vizită la Butuceni.

Cele două experienţe deosebite într-o zi de mai călduroasă nu cred că ar fi fost posibilă fără echipa CMT alături de care am deprins variate tehnci de fotografie şi video. Sunt oameni prietenoşi şi alături de care cu siguranţă m-aş aventura într-o deplasare de o avengură mai mare.

Autor: Valeria Dimitriu, voluntară Media Lab, CMT. 

Tânăr Voluntar
Tânăr Voluntar
Comentarii
Animalele de companie sunt cele care îndepărtează singurătatea, reduc stresul, încurajează socializarea, ne oferă afecțiune si iubire necondiționată.  Cei care au un animal de companie știu cum arată programul lui de îngrijire. Ceilalți privesc cu drag și se...
Mâncare, cărți, rechizite, haine, produse de igienă - sunt doar câteva dintre lucrurile de care are nevoie un student. Costurile urcă la mii de lei, iar dacă mai punem și ieșirile cu prietenii, un salariu mediu pe economie ar fi tocmai potrivit pentru o viață de student fără grija...
Pentru ca elevii să aibă șanse mai mari de a obține performanțe la studii profesorii de la  liceul „Evrika” din Râbnița asigură gratuit, după ore, şedinţe de meditații la disciplinele: Matematică, Biologie, Fizică, Chimie, Română, Informatică. Tinerii din...
Un peisaj mioritic a fost ilustrat pe un perete din holul liceului cu predare în limba română „Mihai Eminescu” din satul Corjova, Dubăsari. Elevii pasionați de pictură și culori au lucrat două săptămâni în realizarea acestui graffiti.
În cadrul training-ului de educație mediatică desfășurat de Centrul Media, tinerii de la liceul „Evrika” din Râbnița au ajuns la concluzia că o platformă web a liceului le va oferi mult mai multe posibilități de afirmare, decât formatul tipărit în care este.
Au îmbrățișat pe stradă oamenii din oraș și le-au oferit mesaje motivaționale. Prin această activitate, copii și tineri din Hâncești au promovat diversitatea și au marcat Săptămâna Națională a Voluntariatului 2016, „Hai în gaşca voluntarilor!”.
Facebook
OK.RU

SUS