Centrul Media pentru Tineri  
Facem auzită Vocea Copiilor și a Tinerilor!
Centrul Media pentru Tineri
29 iunie 2017
238
„Nu vă lasăți păcăliți și nu-i mințiți pe alții”, Petru Macovei, despre presă și propagandă

Reprezentanții API (Asociația Presei Independente) au fost la Media Camp 2017 pentru a le vorbi tinerilor despre manipulare, fake news și propagandă în mass media. Au lansat campania „Stop Fals” în anul 2015 și de atunci urmăresc tot ce scrie presa din Republica Moldova, dar și atitudinea publicului față de informațiile ce i se oferă.

„Atunci când citiți o știre trebuie să verificați sursa. În ultimele luni rețele sociale au fost invadate de știri false: bolnavi care nu și-au primit medicamentele, politician care s-a sinucis, persoană care a evadat din penitenciar. E suficient să fie ceva legat de Moldova, cu câteva detalii și știrea pare credibilă. Avem situații când și instituții media serioase publică știri care nu sunt verificate”, a menționat Petru Macovei, director la Asociația Presei Independente.

Tinerii au fost curioși să afle cum se face manipularea și cine o poate controla:

„Poate fi manipularea prin înflorirea unor fapte. Există și manipularea prin generalizare, avem și mesaje ale presei ce instigă la ură. Fenomenul de răspândire a știrilor false devine tot mai frecvent. El nu poate fi controlat. Noi mergem în regiuni și povestim oamenilor cum sunt mințiți pentru ca ei să gândească critic”, a mai specificat Petru Macovei.

Participanții Media Camp au întrebat despre cum ar putea descoperi știrile false și de unde să se informeze corect:

„Reprezentanții API au venit cu un discurs bogat, cu informații utile și cu dezvăluirea adevărului, am aflat multe portale și site-uri în care știrile sunt postate după dorința jurnaliștilor. Am aflat despre filtrele folosite pentru a deosebi știrea adevărată de una inventată”, a zis Nicu Covali după atelier.

„Mie mi-a plăcut că am aflat cum să determinăm știrile false și cum să fim atenți la știri de pe site-uri dubioase, și că trebuie să atragem atenție la orice detaliu”, a adăugat Alexandru Sceglov.

Cristina Zavatin, de la Centrul pentru Jurnalism Independent, le-a vorbit tinerilor despre mediacritica.md și a susținut tinerii să-și verifice cunoștințele și să rezolve câteva chestionare online interactive:

„Știrile false sunt ca un fast-food. Pare gustos, se face repede, dar dacă îl consumăm mereu, face rău sănătății. Și știrile false par atrăgătoare, dar avea probleme pentru că suntem manipulați: manipulare prin etichetare, manipulare emoțională, manipulare prin imagine, manipulare prin titluri șocante. Trebuie să filtrăm informația. Pe mediacritica.md puteți afla cum trebuie să arate presa echidistantă și care materiale corespund normelor”. 

Activitate în cadrul Media Camp. Media Camp 2017 este organizat de AO Centrul Media pentru Tineri cu susținerea partenerilor internaționali DW Akademie.

Media Camp face parte din proiectul „Consolidarea libertății de opinie în Republica Moldova”, implementat cu susținerea Deutsche Welle Akademie și finanțat de Ministerul Federal pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare din Germania.

Comentarii
Pe drumul din centrul satului Nișcani l-am întâlnit pe Ion Gheorghiță. Tânărul se întorcea de la poștă: „De data asta nu am luat bani, dar i-am dat pentru lumină”. Ion a urcat în mașină și ne-a condus către casa lui, acolo unde cresc patru familii de...
Asociația Obștească „Centrul Media pentru Tineri” anunță concursul pentru contractarea serviciilor unui expert(e) sau grup de experți pentru evaluarea organizației și facilitarea procesului de elaborare a Planului Strategic pentru următorii trei ani. Costurile vor fi acoperite din...
Centrul Media pentru Tiberi solicită oferte de la persoane fizice și juridice din Republica Moldova pentru prestarea serviciilor de mentenanță  web pentru pagina www.voceatinerilor.md . Persoana fizică/juridică selectată va presta servicii lunare  conform solicitărilor...
Pentru că e vacanță și ai timp să înveți cava nou, Centrul Media pentru Tineri te invită să descoperi arta fotografiei.  Îți place să publici imagini din excursiile tale, dar nu știi dacă respecți vreo regulă? Îți place să filmezi, dar nu are cine-ți oferi câteva...
Cei 35 de participanți de la Media Camp 2017 vor afla cum este construită o știre, câte surse trebuie să aibă un material de presă, cum se răspândește un „fake news”, ce înseamnă o imagine puternică și care este rolul rețelelor de socializare.  
Este activ pe rețelele de socializare, face sport, studiază și încearcă să modifice infrastructura orașului în care trăiește. Nicu este student la Colegiul de Construcții din Hîncești, are un loc de muncă la organizația „Pasărea Albastră”, iar recent a intrat...
Facebook
OK.RU

SUS