Centrul Media pentru Tineri  
Facem auzită Vocea Copiilor și a Tinerilor!
Centrul Media pentru Tineri
29 martie 2017
203
Vocea Tinerilor
„Muzica pentru mine este o încărcare a bateriilor”, Pavel Pașcan

El este tânărul chitarist care a cucerit scena națională și a evoluat pe cea internațională. Se dedică totalmente muzicii atunci când evoluează. Pavel Pașcan este cel care a învățat să mânuiască bine chitara la doar 15 ani și povestește cu entuziasm despre experiența sa în lumea muzicii.

- De unde a apărut pasiunea pentru muzică?
- Buneii mei i-au făcut cadou o chitară fratelui ca să învețe a cânta. Eu având mai mult timp liber am început să vibrez cu strunele niște melodii în decurs de câteva săptămâni. Apoi, împreună cu un prieten, care avea și el chitară, am început să învățăm  primele acorduri, primele cântece și ne-am îndrăgostit de acest instrument. De aici am și început să aduc veselie oamenilor, plăcere sufletească, încântându-i cu această artă frumoasă.

- Știu că ai evoluat la multe concerte. Ce gen de muzică preferi?
- Mai mult reușesc în estradă, însă fiind în străinătate, când aud  o muzică populară moldovenească, începe să-mi cânte inima, indiferent de dispoziția pe care o aveam, iar zîmbetul pe buze apare involuntar fiind mândru că sunt născut în Moldova. Începând cu ultimii ani de liceu ascult și muzică clasică, ceea ce mă ajută să mă concentrez. Am cântat la nunți și cumetreii, m-a inițiat un bun prieten, Sergiu Căldăraru cu formatia sa „Simbol Show” din raionul Aneni-Noi cărora le sunt foarte recunoscător.

- Îți mai amintești de debutul tău pe scenă?
- Consider că am avut două debuturi pe scenă. Primul a fost când eram la sfârșitul clasei a 8-a, când abia am învățat să cânt la chitară. Iar al doilea debut îl cosider în clasa a 10-a, la început de an școlar, când am început să cânt la microfon, care anterior era o barieră pentru mine. Alexandru Burduja, coordonatorul cercului de vocal la Casa de Creație “Ciocârlia”, este cel care m-a ajutat să trec de această barieră. 

- Care sunt persoanele care te-au influențat să transformi hobby-ul tău într-o realizare ce-ți aduce profit?
- Atunci când colegii de la Centrul de creație îmi spuneau că vor să cânte ca să câștige bani, eu ziceam că fac muzică doar din plăcere. Persoanele care m-au influențat mult au fost prietenii. Nu am pus banii pe primul loc, nici nu pot să afirm că muzica îmi aduce mulți bani, mai degrabă muzica pentru mine este o încărcare de baterii, mă încarc cu bună dispoziție, ce mă ajută să reușesc și în alte domenii. Sunt gata să cânt și gratuit, chiar au fost așa momente, deși nu am regretat niciodată din simplul motiv că o fac din suflet.

- Cui i-a aparținut ideea să faceți o formație muzicală?
- Această idee a venit din partea mamei și mi-am zis „de ce nu”. Mereu caut să încerc lucruri noi. La moment sunt solist într-o altă formație muzicală, nu în cea care inițial o creasem.

- Povestește despre turnee internaționale la care ai participat?
- Am participat la concursul internațional muzical din orașul Büyükkarıştıran, Turcia, în 2014, împreună cu Centrul de Creație “CIOCÂRLIA”, din Anenii Noi, și directorul acestuia, Doamna Lilia Oltu. Am luat unul dintre locurile de frunte, evoluând cu melodia „Dragă otee”. Am concurat cu participanți din diferite țări, precum Turcia, Mongolia, Italia, Portugalia, Spania etc, profitând și de o vacanță frumoasă în Istambul, capitala culturală a Turciei și Bulgaria.


- Cum crezi care sunt cele mai importante lucruri în muzică?
- Consider că lucrul cel mai important în muzică este de a cânta cu suflet, fiind că depunând suflet, rezultatul e genial. Dacă oamenii simt acel entuziasm, acea dăruire de sine, văm acei ochi înflăcărați, atunci te îndrăgesc.

- Ai vrea să faci o carieră în acest domeniu?
- Nu m-am gândit la o carieră în domeniul muzicii care să fie pe prim plan și să-mi aducă profit, însă aș vrea pe viitor să fac o încercare și în acest domeniu. În acest domeniu se câștigă binișor, însă un artist mereu jertfește, jertfește familia, sănătatea, somnul, neavând suficient timp. Răposatul, Nelul Stratan, mi-a zis cu o jumate de an în urmă așa o frază: „Dacă poți cânta, păcat să nu-ți faci un cântec propriu. Cine știe, poate acesta va fi o bombă în lumea muzicii”.


Autor: Daniela Osipova

Vocea Tinerilor
Vocea Tinerilor
Comentarii
Alexandra Țepordei este o tânără moldoveancă stabilită în Anglia. Pentru că s-a săturat să vadă același decor la mai multe petreceri, Alexandra a decis să-și organizeze singură unul dintre cele mai importante evenimente – nunta. Nu are studii domeniu,  dar atunci...
Festivalul Internațional de Dans din Bodrum (Turcia) se va desfășura pentru a 18-a oară în perioada 23-28 mai. În cadrul acestei ediții, la festival vor participa 27 de voluntari din 12 țări, inclusiv 2 voluntari din Republica Moldova.
Lemnari, bijutieri și olari și-au expus lucrările la Festivalul Tânărului Meșteșugar care s-a desfășurat pe strada pietonală din capitală. Tinerii s-au lăudat cu lucrările pe care le-au realizat manual și au propus obiecte spre vânzare.
AO Centrul Media pentru Tineri și Eastern Europe Studies Centre (EESC) organizează „Școala pentru presa responsabilă – investigațiile în mass-media”, training pentru specialiștii din domeniu (actuali și viitori jurnaliști) care sunt interesați de specificul jurnalismului...
AO Centrul Media pentru Tineri și Eastern Europe Studies Centre (EESC) organizează „Școala pentru presa responsabilă – investigațiile în mass-media”, training pentru specialiștii din domeniu (actuali și viitori jurnaliști) care sunt interesați de specificul jurnalismului...
La 26 aprilie, în mai multe țări din lume este marcat „Denim day”. În această zi oamenii sunt încurajați să poarte blugi ca și formă vizibilă de susținere a victimelor violuluiui și manifestare împotriva stereotipurilor care promovează cultura violului.
Facebook
OK.RU

SUS