Centrul Media pentru Tineri  
Facem auzită Vocea Copiilor și a Tinerilor!
Centrul Media pentru Tineri
29 martie 2017
315
Vocea Tinerilor
„Muzica pentru mine este o încărcare a bateriilor”, Pavel Pașcan

El este tânărul chitarist care a cucerit scena națională și a evoluat pe cea internațională. Se dedică totalmente muzicii atunci când evoluează. Pavel Pașcan este cel care a învățat să mânuiască bine chitara la doar 15 ani și povestește cu entuziasm despre experiența sa în lumea muzicii.

- De unde a apărut pasiunea pentru muzică?
- Buneii mei i-au făcut cadou o chitară fratelui ca să învețe a cânta. Eu având mai mult timp liber am început să vibrez cu strunele niște melodii în decurs de câteva săptămâni. Apoi, împreună cu un prieten, care avea și el chitară, am început să învățăm  primele acorduri, primele cântece și ne-am îndrăgostit de acest instrument. De aici am și început să aduc veselie oamenilor, plăcere sufletească, încântându-i cu această artă frumoasă.

- Știu că ai evoluat la multe concerte. Ce gen de muzică preferi?
- Mai mult reușesc în estradă, însă fiind în străinătate, când aud  o muzică populară moldovenească, începe să-mi cânte inima, indiferent de dispoziția pe care o aveam, iar zîmbetul pe buze apare involuntar fiind mândru că sunt născut în Moldova. Începând cu ultimii ani de liceu ascult și muzică clasică, ceea ce mă ajută să mă concentrez. Am cântat la nunți și cumetreii, m-a inițiat un bun prieten, Sergiu Căldăraru cu formatia sa „Simbol Show” din raionul Aneni-Noi cărora le sunt foarte recunoscător.

- Îți mai amintești de debutul tău pe scenă?
- Consider că am avut două debuturi pe scenă. Primul a fost când eram la sfârșitul clasei a 8-a, când abia am învățat să cânt la chitară. Iar al doilea debut îl cosider în clasa a 10-a, la început de an școlar, când am început să cânt la microfon, care anterior era o barieră pentru mine. Alexandru Burduja, coordonatorul cercului de vocal la Casa de Creație “Ciocârlia”, este cel care m-a ajutat să trec de această barieră. 

- Care sunt persoanele care te-au influențat să transformi hobby-ul tău într-o realizare ce-ți aduce profit?
- Atunci când colegii de la Centrul de creație îmi spuneau că vor să cânte ca să câștige bani, eu ziceam că fac muzică doar din plăcere. Persoanele care m-au influențat mult au fost prietenii. Nu am pus banii pe primul loc, nici nu pot să afirm că muzica îmi aduce mulți bani, mai degrabă muzica pentru mine este o încărcare de baterii, mă încarc cu bună dispoziție, ce mă ajută să reușesc și în alte domenii. Sunt gata să cânt și gratuit, chiar au fost așa momente, deși nu am regretat niciodată din simplul motiv că o fac din suflet.

- Cui i-a aparținut ideea să faceți o formație muzicală?
- Această idee a venit din partea mamei și mi-am zis „de ce nu”. Mereu caut să încerc lucruri noi. La moment sunt solist într-o altă formație muzicală, nu în cea care inițial o creasem.

- Povestește despre turnee internaționale la care ai participat?
- Am participat la concursul internațional muzical din orașul Büyükkarıştıran, Turcia, în 2014, împreună cu Centrul de Creație “CIOCÂRLIA”, din Anenii Noi, și directorul acestuia, Doamna Lilia Oltu. Am luat unul dintre locurile de frunte, evoluând cu melodia „Dragă otee”. Am concurat cu participanți din diferite țări, precum Turcia, Mongolia, Italia, Portugalia, Spania etc, profitând și de o vacanță frumoasă în Istambul, capitala culturală a Turciei și Bulgaria.


- Cum crezi care sunt cele mai importante lucruri în muzică?
- Consider că lucrul cel mai important în muzică este de a cânta cu suflet, fiind că depunând suflet, rezultatul e genial. Dacă oamenii simt acel entuziasm, acea dăruire de sine, văm acei ochi înflăcărați, atunci te îndrăgesc.

- Ai vrea să faci o carieră în acest domeniu?
- Nu m-am gândit la o carieră în domeniul muzicii care să fie pe prim plan și să-mi aducă profit, însă aș vrea pe viitor să fac o încercare și în acest domeniu. În acest domeniu se câștigă binișor, însă un artist mereu jertfește, jertfește familia, sănătatea, somnul, neavând suficient timp. Răposatul, Nelul Stratan, mi-a zis cu o jumate de an în urmă așa o frază: „Dacă poți cânta, păcat să nu-ți faci un cântec propriu. Cine știe, poate acesta va fi o bombă în lumea muzicii”.


Autor: Daniela Osipova

Vocea Tinerilor
Vocea Tinerilor
Comentarii
Pe drumul din centrul satului Nișcani l-am întâlnit pe Ion Gheorghiță. Tânărul se întorcea de la poștă: „De data asta nu am luat bani, dar i-am dat pentru lumină”. Ion a urcat în mașină și ne-a condus către casa lui, acolo unde cresc patru familii de...
Asociația Obștească „Centrul Media pentru Tineri” anunță concursul pentru contractarea serviciilor unui expert(e) sau grup de experți pentru evaluarea organizației și facilitarea procesului de elaborare a Planului Strategic pentru următorii trei ani. Costurile vor fi acoperite din...
Centrul Media pentru Tiberi solicită oferte de la persoane fizice și juridice din Republica Moldova pentru prestarea serviciilor de mentenanță  web pentru pagina www.voceatinerilor.md . Persoana fizică/juridică selectată va presta servicii lunare  conform solicitărilor...
Pentru că e vacanță și ai timp să înveți cava nou, Centrul Media pentru Tineri te invită să descoperi arta fotografiei.  Îți place să publici imagini din excursiile tale, dar nu știi dacă respecți vreo regulă? Îți place să filmezi, dar nu are cine-ți oferi câteva...
Reprezentanții API (Asociația Presei Independente) au fost la Media Camp 2017 pentru a le vorbi tinerilor despre manipulare, fake news și propagandă în mass media. Au lansat campania „Stop Fals” în anul 2015 și de atunci urmăresc tot ce scrie presa din Republica Moldova,...
Cei 35 de participanți de la Media Camp 2017 vor afla cum este construită o știre, câte surse trebuie să aibă un material de presă, cum se răspândește un „fake news”, ce înseamnă o imagine puternică și care este rolul rețelelor de socializare.  
Facebook
OK.RU

SUS