Centrul Media pentru Tineri  
Facem auzită Vocea Copiilor și a Tinerilor!
Centrul Media pentru Tineri
29 mai 2017
216
Tânăr Voluntar
„La Academia de Poliție nu poți să reziști mult fără încredere în sine, fără răbdare, fără dorința de a ajunge undeva departe”, Doinița Tîmbalaru

La prima vedere ai putea spune că este o copilă inocentă și fină, însă în spatele ei se ascund numeroase obstacole, fizice și psihice, pe care le depășește. Doinița Țîmbalaru este studentă la Facultatea Securitate civilă și ordine publică (SCOP) la Academia “Ștefan cel Mare” și vorbește cu pasiune despre profesia aleasă.  

- Ce te-a influențat să alegi acest drum?

- A fost o alegere de moment, niciodata nu m-am gândit că o să ajung în acest domeniu. Întotdeauna am visat că devin altceva, că o să studiez jurnalismul, limbile străine, dar a fost un imbold de moment și am plecat în poliție. Tatăl meu este fost polițist și am zis să-mi încerc forțele. N-au fost momente în care să mă gândesc că nu voi putea fi la egal cu băieții. Am observat că foarte multe femei se descurcă bine și evoluează în carieră.

- Cum a decurs perioda de admitere la facultate?

- Destul de dificil. N-am crezut că la Academie poate fi atât de dificil. Admiterea a fost cu numeroase examinări la comisia medico-militară. Concursul a fost sever. Dacă nu ești într-o formă bună, atât fizic cât și moral, pur și simplu nu treci.

- După ce ai fost admisă, care au fost obstacolele și cum le-ai depășit?

- Obstacole au fost chiar la începutul admiterii în Academie, la cantonamemtele inițiale. Atunci am înțeles că am părăsit o lume a libertății și am ajuns într-o lume cu multe restricții care sunt suficient de dure pentru tinerii ca noi. Eram obișnuită ca libertatea să fie pe primul loc, iar dorințele să fie respectate. La Academie nu este așa. Există o ierarhie, tu  ești obligat să asculți ceea ce îți spune superiorul și să îndeplinești întocmai. Perseverența și gândul că vom reuși ne-a ajutat pe toți studenții să trecem etapa data, iar superiorii noștri au contribuit cu sfaturile lor și cu expresia – „cel mai greu e acum, apoi va fi mai ușor”.

- Zici că nu ai avut complexe să înveți alături de băieți. Totuși, cât de des ți s-a spus că nu ai ales o profesie potrivită femeilor?

- Foarte des. Chiar unii membri ai familiei nu au fost de acord cu drumul pe care l-am ales. Cel mai mult m-a susținut mama. Ea a crezut mereu că sunt în stare să ajung acolo unde-mi doresc. De la străini aud la fiecare pas că profesia mea nu e pentru femei. Când port uniforma și merg prin oraș simt cum oamenii se uită straniu, le simt ațintită privirea. Sunt și momente când oamenii se apropie, îmi zâmbesc și îmi spun că îmi stă foarte bine în ținută.

- În timpul studiilor ai simțit vreodată o inegalitate între fete și băieți?

- Nu. Pot spune cu certitudine că în cadrul orelor nu am simțit vreo diferență. Nu știu cum este în teritoriu, încă n-am ajuns la etapa practică, dar în cadrul Academiei nicodată n-a fost discriminare. Conducerea s-a străduit să mențină egalitatea. Câte servicii fac băieții, atâtea fac și fetele, câte activități extrașcolare fac baieții, atâtea facem și noi. Ambele părți sunt implicate în aceleași activități, nimeni nu este scutit. În cadrul studiilor toți sunt apreciați după capacități.

- Unii ar spune că formându-și cariera în poliție, o femeie își pierde feminitatea. Care ar fi replica ta?

- Nu este adevărat. În cadrul Ministerului Afacerilor Interne am cunoscut multe femei și nu pot spune că și-au pierdut din feminitate. Depinde cum înțelegi această feminitate și depinde cum vezi rolul femeii. Dacă o femeia se respectă, are încredere în forțele proprii, alege să facă ce-i place și poate lupta pentru scopuri, aceasta nu înseamnă că ea nu poate fi blândă, fină sau gingașă.

- Care sunt cele mai importante lecții pe care le-ai învățat din profesia ta?

- Lecții importante sunt cele despre autodisciplină, perseverență și încredere în sine. Aceste calități te promovează cel mai mult. La Academia de poliție nu poți să reziști mult fără încrederea în sine, fără răbdare multă, fără dorința de a ajunge undeva departe. Sunt cazuri când pur și simplu vrei să lași mâinele în jos și crezi că situația îți depășește forțele, și atunci îți strîngi pumnii și spui că poți. Cu ajutor din partea colegilor și din partea conducerii mergi înainte.

- Care sunt recomandările tale pentru fetele care vor să urmeze aceeași profesie?

- Mai întâi de toate trebuie să înțelegi că dorești 100% să îmbrățișezi profesia, fără insistența părinților sau a altor persoane din jur. Nimic nu este imposibil, trebuie să ai abilitatea de a asculta și de a te supune. Există reguli stricte. Dacă știi că vei suporta ceva timp fără make-up, fără unghii lungi și îți vei asuma toată responsabilitatea, dedicand profesiei toate cele 24 de ore, de ce nu? Sunt numeroase părți pozitive - devii mai organizată, mai responsabilă, serioasă și atentă.

Autor: Inesa Șpac, stagiară. 

 

Tânăr Voluntar
Tânăr Voluntar
Comentarii
Pe drumul din centrul satului Nișcani l-am întâlnit pe Ion Gheorghiță. Tânărul se întorcea de la poștă: „De data asta nu am luat bani, dar i-am dat pentru lumină”. Ion a urcat în mașină și ne-a condus către casa lui, acolo unde cresc patru familii de...
Asociația Obștească „Centrul Media pentru Tineri” anunță concursul pentru contractarea serviciilor unui expert(e) sau grup de experți pentru evaluarea organizației și facilitarea procesului de elaborare a Planului Strategic pentru următorii trei ani. Costurile vor fi acoperite din...
Centrul Media pentru Tiberi solicită oferte de la persoane fizice și juridice din Republica Moldova pentru prestarea serviciilor de mentenanță  web pentru pagina www.voceatinerilor.md . Persoana fizică/juridică selectată va presta servicii lunare  conform solicitărilor...
Pentru că e vacanță și ai timp să înveți cava nou, Centrul Media pentru Tineri te invită să descoperi arta fotografiei.  Îți place să publici imagini din excursiile tale, dar nu știi dacă respecți vreo regulă? Îți place să filmezi, dar nu are cine-ți oferi câteva...
Reprezentanții API (Asociația Presei Independente) au fost la Media Camp 2017 pentru a le vorbi tinerilor despre manipulare, fake news și propagandă în mass media. Au lansat campania „Stop Fals” în anul 2015 și de atunci urmăresc tot ce scrie presa din Republica Moldova,...
Cei 35 de participanți de la Media Camp 2017 vor afla cum este construită o știre, câte surse trebuie să aibă un material de presă, cum se răspândește un „fake news”, ce înseamnă o imagine puternică și care este rolul rețelelor de socializare.  
Facebook
OK.RU

SUS