Centrul Media pentru Tineri  
Facem auzită Vocea Copiilor și a Tinerilor!
Centrul Media pentru Tineri
15 iunie 2017
719
Tânăr Voluntar
Felicia Baraghin: „Am descoperit voluntariatul acum patru ani, când am decis să-mi schimb viața radical, și a funcționat”

Este studentă în anul I la USM, facultatea Relații Internaționale Științe Politice și Administrative, președintă pentru Sectorul Botanica la Serviciu Pentru Pace, și voluntară activă. Felicia Baraghin - tânăra care motivează prin ambiţie, caracter şi perseverenţă.

- Când şi cum ai ajuns la decizia de a face voluntariat?
- Am descoperit arta voluntariatului acum patru ani şi continui să o tot redescopăr până în prezent. Am început aceasta activitate  în momentul în care am decis să-mi schimb radical viaţa şi trebuie să recunosc că a funcţionat.

- Care a fost prima organizaţie pentru care ai activat?
- Pentru prima data am fost la un training organizat de Centrul Media Pentru Tineri și am intrat în grupul de voluntari interesați de media. Eram pasionată în acel timp de fotografie și voiam să mă dezvolt în această sferă. Aici am înțeles regulile de fotografiere, montare video, presă scrisă și jurnalism de calitate, ceea ce, consider eu, trebuie să știe orice tânăr pentru a putea progresa și a se implica într-o multitudine de activități.


În prezent ești implicată în calitate de voluntară la Serviciul Pentru Pace. Ce scopuri are aceasta organizație?
- De un an sunt voluntară la Serviciu Pentru Pace, o organizație care are drept scop consolidarea capacităților inter-organizaționale, prin promovarea implicării sociale și a schimbului intercultural şi serviciul de voluntariat în beneficiul comunităţii. Aici m-am regăsit pentru că simt cum mă dezvolt atît personal,  cât și profesional, aici mi-am dezvoltat capacități de menagement, organizatorice, de marketing, de comunicare, PR și multe altele.  

- Cum ți-a schimbat voluntariatul viața și cât timp îți ia acesta?
- Acum 4 ani, de când am făcut cunoştinţă cu voluntariatul, de la statul cu orele în fața calculatorului, am ajuns să fiu în permanentă mișcare și deplasări, să cunosc persoane cu un potențial enorm de la care am să mai învăț foarte mult.

M-am debarasat de frica de public, ba chiar îmi place să vorbesc în fața unor oameni. Am devenit o persoană căreia îi place mereu să comunice și să zîmbească . Cu siguranță am devenit un lider. A fost greu să-mi depășesc anumite momente ce țin  de comportament, de exprimare, de comunicare, dar cu timpul lucrurile frumoase devin un obicei și o prioritate. Sunt în activitate mai tot timpul, uneori sunt nevoită să dorm câte 3 ore, dar asta este ceva normal pentru un student și voluntar în combinație.- Cu siguranță ai avut parte de momente speciale, interesante în activitatea ta. Povestește-mi unul din ele.
- De mică aveam un vis - să defilez într-o rochie frumoasă pe scenă şi tot publicul să mă admire. La Festivalul Voluntarilor am avut această oportunitate. Deși eram și în echipa organizatorică a festivalului și avem o mulțime de făcut, la un moment dat  am dispărut pentru câteva minute și m-am transformat în acel copil ce visa să defileze pe o scenă mare. Mergând pe scenă eram agitată, puțin dezorientată, dar am luat energie și satisfacţie. Mi-am îndeplinit visul.

- Felicia, eşti stundetă la FRIŞPA, un voluntar activ dar şi o adolescentă care are prieteni şi viaţă personală. Cum de reuşeşti să le îmbini pe toate?

- De la început îmi era foarte dificil, dar cu timpul am reușit să îmi gestionez timpul. Am fericirea de a crește într-o familie care mereu mă susține și mă înțelege în cazul în care sunt supra-ocupată.  Fiind vorba de prieteni, majoritatea prietenilor sunt din sfera din care activez, tineri la fel de implicați și activi, ceea ce ne determină să ne vedem și mai des decât era să o facem în afara activităților . În ceea ce ține de viața mea personală, prietenul meu mă motivează de fiecare dată să fac ceea ce îmi place, ba mai mult, este motivat să se implice și el în participarea și organizarea unor activități.


- La ce mai visează Felicia Baraghin?
- Ohhh , de fapt Felicia are un Bucket List foarte numeros, dar unul dintre visele mele este să colectez în pașaportul meu minim 100 de ștampile ale țărilor vizitate. Probabil, este genetic, deoarece mama mea iubește la fel de mult călătoriile și m-a ,,infectat” cu al ei hobby.

- Dacă ar fi să transmiți un mesaj de motivare tinerilor, ce le-ai spune? Ce uşi ar deschide voluntariatul?
- Dragi tineri, care încă nu ați  intrat în esența voluntariatului, nu uitați că niciodată nu este târziu. Iar atunci cînd simțiți că viața voastra este prea monotonă, iar oamenii din jur nu fac altceva decît să te demotiveze, să știi că este timpul să îți schimbi viața!

Din propria-mi experiență pot spune sigur că dezvoltarea poate fi, și este foarte distractivă, mai ales într-o societate în care sunt atât de multe ONG-uri, şcoli de vară/toamnă/primăvară, evenimente care recrutează voluntari. Fiți mereu cu ochii pe noile oportunități și discutați cu oameni de succes! Fă ceea ce altora le este frică, sparge gheața și descoperă necunoscutul. Vei rămâne impresionat de ceea ce poți face şi de personalitate ce se ascunde în tine.

Autor: Cătălina Ghilan, stagiară. 

Tânăr Voluntar
Tânăr Voluntar
Comentarii
Este activ pe rețelele de socializare, face sport, studiază și încearcă să modifice infrastructura orașului în care trăiește. Nicu este student la Colegiul de Construcții din Hîncești, are un loc de muncă la organizația „Pasărea Albastră”, iar recent a intrat...
În această vara Centrul Media pentru Tineri organizează cea de-a doua ediție Media Camp - tabara de vară în care tinerii învață ce este educația mediatică, care este influența rețelelor de socializare, ce impact pot avea imaginile foto și video. 
Cu ocazia aniversării a 20-ea de la constituire, Asociația Presei Independente (API) anunță un concurs național de texte (eseuri, poezii), imagini (fotografii, desene, caricaturi) și filme (filme video, animaţii) cu tema: „Importanța presei independente pentru dezvoltarea democratică a...
Cunoaștem bine că fața este cartea noastră de vizită și odata cu sosirea verii dorim să arătăm minunat. Totuși, anume vara fața noastră este supusă multor riscuri pentru că e perioada în care vrem să stăm la soare, să ne distrăm până târziu, să mâncăm tot ce am poftit...
La prima vedere ai putea spune că este o copilă inocentă și fină, însă în spatele ei se ascund numeroase obstacole, fizice și psihice, pe care le depășește. Doinița Țîmbalaru este studentă la Facultatea Securitate civilă și ordine publică (SCOP) la Academia “Ștefan cel...
Alexandra Țepordei este o tânără moldoveancă stabilită în Anglia. Pentru că s-a săturat să vadă același decor la mai multe petreceri, Alexandra a decis să-și organizeze singură unul dintre cele mai importante evenimente – nunta. Nu are studii domeniu,  dar atunci...
Facebook
OK.RU

SUS