Centrul Media pentru Tineri  
Facem auzită Vocea Copiilor și a Tinerilor!
Centrul Media pentru Tineri
23 martie 2017
115
Vocea Tinerilor
„Este important să avem în alimentația noastră cât mai multe alimente bogate în enzime”, Lucia Gavriliță

Conserve, paste făinoase, cartofi prăjiți, sunt fruntașe în lista produselor alimentare consumate de către studenți. Din lipsă de timp sau pentru că au bani puțini, tinerii aleg să manânce produsele care le afectează sănătatea. Cum ar trebui să ne alimentăm corect aflăm de la nutriționista și fondatoarea comunității „Sănătate’n Verde Viu” - Lucia Gavriliță.

- Cum ar trebui să ne planificăm regimul nostru alimentar?
- Trebuie să ne învățăm de la natură și să consumăm produse ce cresc la noi. Până la ora 11.00-12.00, trebuie să ne alimentăm cu produse bogate în nutrienți. De la 12.00 la 18.00, metabolismul nostru este într-o activitate productivă, de aceea se admite să se consume alimente care sunt mai greu de digerat, iar după ora șase este bine să nu mai consumăm nimic. Noaptea toate organele noastre intră în proces de refacere și de odihnă, deci trebuie să le dăm să se restabilească.

- Numiți cinci alimente alimentele care nu trebuie să lipsească de pe masa unui tânăr.
- Mărul verde, țelina, castravetele de sezon, varza care este iefitină și din care forma de calciu este cel mai ușor asimilabilă, urzica, leurda. În general, trebuie să consumăm tot ce este de culoare verde și crește în sezon.- Adesea tinerii uită de mesele principale ale zilei. Cum să evităm îmbolnăvirea stomacului?
- Dacă noi ne alimentăm corect stomacul se tratează. Trebuie să consumăm cât mai multe crudități și tot ce este proaspăt, neînghețat, neprelucrat termic. 

- Ce nu trebuie să lipsească de la micul dejun?
- Optez pentru un smoothie de culoare verde, fructe și frunze de sezon.

- Ce părere aveți despre detoxifiere? Despre ea se vorbește foarte mult. 
- Detoxifierea se face prin sucul verde, sucul de grâu. Este important să avem în alimentația noastră cât mai multe alimente bogate în enzime. Oprim intrarea toxinelor în organism prin consumarea alimentelor nemodificate genetic, produselor netratate chimic, fără adausuri alimentare. E o greșeală mae dacă nu citim etichetele produselor pe care le cumpărăm. - Pentru a înlocui vitaminele din alimente unii oameni iau suplimente alimentare. Cât de benefice sunt ele? 
- Optez pentru supra-alimente, care este produsul propriu-zis transformat în pulbere. Suplimentele alimentare sunt bune doar în anumite cauze și medicii le recomandă în situațiile unor îmbolnăviri. Pentru un regim sănătos trebuie să consumăm crudități sau supra-alimente. 


- Suntem în perioada postului. Cum înlocuim grăsimile din carne și lapte?
- Grăsimile bune de digerat pentru sistemul nostru digestiv sunt grăsimile din nuci, din semințele oliaginoase și din avocado. Decât să mâncăm o lingură de ulei, mai bine să mâncăm două-trei nuci sau câteva linguri de semințe de floarea soarelui.

- După post urmează mai multe sărbători. Cum facem această trecere de la legume și cereale, la produse din carne?
- Recomand să se evite mesele copioase. Dacă nu este posibil, măcar jumătate din volumul pe care îl consumă la masa de Paști să fie alcătuit din crudități și cât mai multe frunze verzi.

Autor: Daniela Osipova.

Vocea Tinerilor
Vocea Tinerilor
Comentarii
Cu ocazia Zilei Internaționale a Romilor, Centrul Național al Romilor din Moldova în parteneriat cu Amnesty International organizează un eveniment de teatru social în parcul Valea Morilor din Chișinău. 
De Dragobete - ziua îndrăgostiților la români, iubirea a plutit pe holul Facultăţii Jurnalism și Ştiinţe ale Comunicării din cadrul USM. Stundenții au sărbătorit ziua dragostei organizând evenimentul „De Dragobete, iubim studențește”. 
Un Grup de Reflecție format din 49 de copii din 21 de regiuni ale țării au elaborat un raport în care reflectă viziunea copiilor despre modul în care sunt respectate prevederile Convenției privind Drepturile Copilului în Republica Moldova.
Pentru prima dată în Republica Moldova, Academia  Națională de Șah a organizat  o competiție la care au participat copii și adulți cu nevoi speciale. Prin acest eveniment, organizatorii și-au propus  să promoveze șahul și să ofere șanse egale de participare  pentru...
13 zile de filmări, 25 de minute de mediu-metraj, peste 50 de oameni implicați, un an de pregătiri și multe emoții – despre filmul „Umbra” mi-a vorbit  Liviu Rotaru, tânăr regizor, actor, elev, om activ.
Sâmbătă seară tinerii din toată țara au participant la Gala Premiilor Media pentru Tineri 2016. Eveniment de totalizare pentru concursul tinerilor pasionați de video și de fotografie. Premierea a avut loc la Meteora unde tinerii au putut să-și admire lucrările într-o expoziție de...
Facebook
OK.RU

SUS