Centrul Media pentru Tineri  
Facem auzită Vocea Copiilor și a Tinerilor!
Centrul Media pentru Tineri
30 ianuarie 2017
3042
„Cui nu-i place să vadă oamenii fericiți?”, tânărul Cristian Șavga ne-a vorbit despre afaceri și despre proiectul Happiness

Spune că a muncit mult de când era mic. Azi are afaceri pe care le coordonează, un proiect de caritate și multe planuri prin care vrea să schimbe lucrurile din jurul lui. 

Tânăr, activ, comunicativ pe rețelele de socializare, cu afaceri proprii. Cum a apărut și fundația de caritate?

- Am zis că vreau să fac ceva și prima data am ajutat pe cineva din satul în care m-am născut, raionul Orhei. Apoi am zis că trebuie să dezvolt fundația. Proiectul Happynes va fi promovat la vară și va avea scopul de a ajuta oamenii. Mă simt bine când ajut și cui nu-I place să vadă oamenii fericiți!?

Proiectul Happiness e la început, însă daruri ai făcut unor oameni. Cine te-a ajutat?

- Acum nu mă ajută nimeni. Când trebuie să merg la cumpărături sau în localități, invit prietenii cu mine. Banii sunt din veniturile mele. Am tăiat din unele cheltuieli și am dat în altă parte. Cel mai emoționant moment a fost atunci când am dăruit jucării copiilor din grădinița în care am învățat și eu. Erau fericite și educatoarele, și copii. Eu știam cum e să nu ai cu ce te juca.

Cristian a donat jucării pentru grădinița în care a învățat

Într-o discuție anterioară spuneai că ai câteva mărci înregistrate, că muncești în Moldova și nu ai de gând să pleci undeva. Acum cu ce te ocupi?

- Muncesc în domeniul construcțiilor, am câteva mărci și mă ocup de firmă. Mai am două echipe care fac fotografii și video la evenimente. Cândva am fotografiat și eu, dar am înțeles că nu era munca mea. Mai mult alergam după fete, decât după fotografii (râde). Atunci am înțeles că dacă vrei să faci mai multe, pierzi. Fiecare trebuie să aibă munca lui. Avem două mâini.

În alt interviu ai spus că lipsurile te-au făcut să muncești mult pentru a obține ceea ce-ți dorești. Ce ai mai făcut înainte?

- Eu am crescut la țară și am simțit cât de greu se trăia. Erau perioade când părinții nu aveau de muncă și ne lipseau multe lucruri. La început măturam într-un depozit, apoi construiam geamuri, apoi am învățat să le montez. Am ajuns și într-un birou, am făcut promovare. Într-o iarnă am lăsat totul și am început cu 900 de lei pe care i-am investit.

Puțini tineri au curajul tău. Ce crezi că-i oprește?

- Tinerii sunt mândri și se tem . Ei zic - a dat unul greș și nu vreau și eu, acela a pierdut casa, dar eu nu vreau. Oamenii bârfesc și mai rar se gândesc să facă ceva. Le este mai ușor să plece peste hotare. Eu sunt mulțumit de munca depusă. Pentru mine nu contează ora la care ajung acasă, poate fi 4:00 sau 10:00. Acum mi-am transformat mașina într-un birou unde găsești facturi, hârtii.

Cristian a dăruit produse alimentare unei familii

Se mențin afacerile în domeniul construcțiilor în Republica Moldova?

- Oamenilor le plac reparațiile, investițiile, luxul. Ca să reușești, în Moldova trebuie să muncești mult. Sunt zile în care pot să am bani în buzunar și sunt zile în care nu am niciun ban, asta e viața. O să fie bine. Ne străduim să muncim și să avem.

Ce-ți place să faci în timpul tău liber?

- Să urmăresc concurența (:D). Internetul mă ajută. Oricum, publicitatea la radio sau tv nu mai prinde. Oamenii te caută pe internet.

 - Cum e munca cu clienții din Moldova?

- Cu clienții devenim prieteni, apoi lucrăm. Nu e important produsul vândut sau banii câștigați, ci clientul care rămâne mulțumit. El te recomandă și altora.

Cristian Șavga și Lorand Soareș, expert în creșterea afacerilor, România

Comentarii
La 26 aprilie, în mai multe țări din lume este marcat „Denim day”. În această zi oamenii sunt încurajați să poarte blugi ca și formă vizibilă de susținere a victimelor violuluiui și manifestare împotriva stereotipurilor care promovează cultura violului.
Vineri, 28 aprilie, de la ora 11:00 în Holul ULIM (Vlaicu Pîrcălab, 52) se va desfășura Acțiunea de caritate „Din inima ULIM”. Evenimentul este organizat pentru toți cei care doresc să participe la un act de caritate și să promoveze implicarea studenților în...
În perioada 23-29 mai, în portul Halicarnas aflat pe coasta Mării Egee va avea loc a 18-a ediție a Festivalului Internațional de Dans din Bodrum (FIDB), cu zeci de dansatori, artiști, jurnaliști și voluntari din întreaga lume. Festivalul Internațional de Dans din Bodrum este...
Joi, 30 martie 2017, la ora 10.00 a fost lansată, printr-o conferință de presă, campania națională de promovare a angajării tinerilor cu nevoi speciale „Eu vreau și pot”. Campania are scopul de a informa angajatorii și implicit, familiile tinerilor cu nevoi speciale și societatea...
El este tânărul chitarist care a cucerit scena națională și a evoluat pe cea internațională. Se dedică totalmente muzicii atunci când evoluează. Pavel Pașcan este cel care a învățat să mânuiască bine chitara la doar 15 ani și povestește cu entuziasm despre experiența sa...
O colecție de peste 1800 de biografii ale oamenilor celebri născuți la noi sau care au rădăcini basarabene și s-au realizat pe plan internațional sunt incluse în „Cartea de Aur a Basarabiei și a Republicii Moldova”. Denis Roșca, autorul lucrării, consideră că oamenii din...
Facebook
OK.RU

SUS