Centrul Media pentru Tineri  
Facem auzită Vocea Copiilor și a Tinerilor!
Centrul Media pentru Tineri
30 ianuarie 2017
3114
„Cui nu-i place să vadă oamenii fericiți?”, tânărul Cristian Șavga ne-a vorbit despre afaceri și despre proiectul Happiness

Spune că a muncit mult de când era mic. Azi are afaceri pe care le coordonează, un proiect de caritate și multe planuri prin care vrea să schimbe lucrurile din jurul lui. 

Tânăr, activ, comunicativ pe rețelele de socializare, cu afaceri proprii. Cum a apărut și fundația de caritate?

- Am zis că vreau să fac ceva și prima data am ajutat pe cineva din satul în care m-am născut, raionul Orhei. Apoi am zis că trebuie să dezvolt fundația. Proiectul Happynes va fi promovat la vară și va avea scopul de a ajuta oamenii. Mă simt bine când ajut și cui nu-I place să vadă oamenii fericiți!?

Proiectul Happiness e la început, însă daruri ai făcut unor oameni. Cine te-a ajutat?

- Acum nu mă ajută nimeni. Când trebuie să merg la cumpărături sau în localități, invit prietenii cu mine. Banii sunt din veniturile mele. Am tăiat din unele cheltuieli și am dat în altă parte. Cel mai emoționant moment a fost atunci când am dăruit jucării copiilor din grădinița în care am învățat și eu. Erau fericite și educatoarele, și copii. Eu știam cum e să nu ai cu ce te juca.

Cristian a donat jucării pentru grădinița în care a învățat

Într-o discuție anterioară spuneai că ai câteva mărci înregistrate, că muncești în Moldova și nu ai de gând să pleci undeva. Acum cu ce te ocupi?

- Muncesc în domeniul construcțiilor, am câteva mărci și mă ocup de firmă. Mai am două echipe care fac fotografii și video la evenimente. Cândva am fotografiat și eu, dar am înțeles că nu era munca mea. Mai mult alergam după fete, decât după fotografii (râde). Atunci am înțeles că dacă vrei să faci mai multe, pierzi. Fiecare trebuie să aibă munca lui. Avem două mâini.

În alt interviu ai spus că lipsurile te-au făcut să muncești mult pentru a obține ceea ce-ți dorești. Ce ai mai făcut înainte?

- Eu am crescut la țară și am simțit cât de greu se trăia. Erau perioade când părinții nu aveau de muncă și ne lipseau multe lucruri. La început măturam într-un depozit, apoi construiam geamuri, apoi am învățat să le montez. Am ajuns și într-un birou, am făcut promovare. Într-o iarnă am lăsat totul și am început cu 900 de lei pe care i-am investit.

Puțini tineri au curajul tău. Ce crezi că-i oprește?

- Tinerii sunt mândri și se tem . Ei zic - a dat unul greș și nu vreau și eu, acela a pierdut casa, dar eu nu vreau. Oamenii bârfesc și mai rar se gândesc să facă ceva. Le este mai ușor să plece peste hotare. Eu sunt mulțumit de munca depusă. Pentru mine nu contează ora la care ajung acasă, poate fi 4:00 sau 10:00. Acum mi-am transformat mașina într-un birou unde găsești facturi, hârtii.

Cristian a dăruit produse alimentare unei familii

Se mențin afacerile în domeniul construcțiilor în Republica Moldova?

- Oamenilor le plac reparațiile, investițiile, luxul. Ca să reușești, în Moldova trebuie să muncești mult. Sunt zile în care pot să am bani în buzunar și sunt zile în care nu am niciun ban, asta e viața. O să fie bine. Ne străduim să muncim și să avem.

Ce-ți place să faci în timpul tău liber?

- Să urmăresc concurența (:D). Internetul mă ajută. Oricum, publicitatea la radio sau tv nu mai prinde. Oamenii te caută pe internet.

 - Cum e munca cu clienții din Moldova?

- Cu clienții devenim prieteni, apoi lucrăm. Nu e important produsul vândut sau banii câștigați, ci clientul care rămâne mulțumit. El te recomandă și altora.

Cristian Șavga și Lorand Soareș, expert în creșterea afacerilor, România

Comentarii
Este activ pe rețelele de socializare, face sport, studiază și încearcă să modifice infrastructura orașului în care trăiește. Nicu este student la Colegiul de Construcții din Hîncești, are un loc de muncă la organizația „Pasărea Albastră”, iar recent a intrat...
Este studentă în anul I la USM, facultatea Relații Internaționale Științe Politice și Administrative, președintă pentru Sectorul Botanica la Serviciu Pentru Pace, și voluntară activă. Felicia Baraghin - tânăra care motivează prin ambiţie, caracter şi perseverenţă.
În această vara Centrul Media pentru Tineri organizează cea de-a doua ediție Media Camp - tabara de vară în care tinerii învață ce este educația mediatică, care este influența rețelelor de socializare, ce impact pot avea imaginile foto și video. 
Cu ocazia aniversării a 20-ea de la constituire, Asociația Presei Independente (API) anunță un concurs național de texte (eseuri, poezii), imagini (fotografii, desene, caricaturi) și filme (filme video, animaţii) cu tema: „Importanța presei independente pentru dezvoltarea democratică a...
Cunoaștem bine că fața este cartea noastră de vizită și odata cu sosirea verii dorim să arătăm minunat. Totuși, anume vara fața noastră este supusă multor riscuri pentru că e perioada în care vrem să stăm la soare, să ne distrăm până târziu, să mâncăm tot ce am poftit...
La prima vedere ai putea spune că este o copilă inocentă și fină, însă în spatele ei se ascund numeroase obstacole, fizice și psihice, pe care le depășește. Doinița Țîmbalaru este studentă la Facultatea Securitate civilă și ordine publică (SCOP) la Academia “Ștefan cel...
Facebook
OK.RU

SUS