Centrul Media pentru Tineri  
Facem auzită Vocea Copiilor și a Tinerilor!
Centrul Media pentru Tineri
30 ianuarie 2017
2930
„Cui nu-i place să vadă oamenii fericiți?”, tânărul Cristian Șavga ne-a vorbit despre afaceri și despre proiectul Happiness

Spune că a muncit mult de când era mic. Azi are afaceri pe care le coordonează, un proiect de caritate și multe planuri prin care vrea să schimbe lucrurile din jurul lui. 

Tânăr, activ, comunicativ pe rețelele de socializare, cu afaceri proprii. Cum a apărut și fundația de caritate?

- Am zis că vreau să fac ceva și prima data am ajutat pe cineva din satul în care m-am născut, raionul Orhei. Apoi am zis că trebuie să dezvolt fundația. Proiectul Happynes va fi promovat la vară și va avea scopul de a ajuta oamenii. Mă simt bine când ajut și cui nu-I place să vadă oamenii fericiți!?

Proiectul Happiness e la început, însă daruri ai făcut unor oameni. Cine te-a ajutat?

- Acum nu mă ajută nimeni. Când trebuie să merg la cumpărături sau în localități, invit prietenii cu mine. Banii sunt din veniturile mele. Am tăiat din unele cheltuieli și am dat în altă parte. Cel mai emoționant moment a fost atunci când am dăruit jucării copiilor din grădinița în care am învățat și eu. Erau fericite și educatoarele, și copii. Eu știam cum e să nu ai cu ce te juca.

Cristian a donat jucării pentru grădinița în care a învățat

Într-o discuție anterioară spuneai că ai câteva mărci înregistrate, că muncești în Moldova și nu ai de gând să pleci undeva. Acum cu ce te ocupi?

- Muncesc în domeniul construcțiilor, am câteva mărci și mă ocup de firmă. Mai am două echipe care fac fotografii și video la evenimente. Cândva am fotografiat și eu, dar am înțeles că nu era munca mea. Mai mult alergam după fete, decât după fotografii (râde). Atunci am înțeles că dacă vrei să faci mai multe, pierzi. Fiecare trebuie să aibă munca lui. Avem două mâini.

În alt interviu ai spus că lipsurile te-au făcut să muncești mult pentru a obține ceea ce-ți dorești. Ce ai mai făcut înainte?

- Eu am crescut la țară și am simțit cât de greu se trăia. Erau perioade când părinții nu aveau de muncă și ne lipseau multe lucruri. La început măturam într-un depozit, apoi construiam geamuri, apoi am învățat să le montez. Am ajuns și într-un birou, am făcut promovare. Într-o iarnă am lăsat totul și am început cu 900 de lei pe care i-am investit.

Puțini tineri au curajul tău. Ce crezi că-i oprește?

- Tinerii sunt mândri și se tem . Ei zic - a dat unul greș și nu vreau și eu, acela a pierdut casa, dar eu nu vreau. Oamenii bârfesc și mai rar se gândesc să facă ceva. Le este mai ușor să plece peste hotare. Eu sunt mulțumit de munca depusă. Pentru mine nu contează ora la care ajung acasă, poate fi 4:00 sau 10:00. Acum mi-am transformat mașina într-un birou unde găsești facturi, hârtii.

Cristian a dăruit produse alimentare unei familii

Se mențin afacerile în domeniul construcțiilor în Republica Moldova?

- Oamenilor le plac reparațiile, investițiile, luxul. Ca să reușești, în Moldova trebuie să muncești mult. Sunt zile în care pot să am bani în buzunar și sunt zile în care nu am niciun ban, asta e viața. O să fie bine. Ne străduim să muncim și să avem.

Ce-ți place să faci în timpul tău liber?

- Să urmăresc concurența (:D). Internetul mă ajută. Oricum, publicitatea la radio sau tv nu mai prinde. Oamenii te caută pe internet.

 - Cum e munca cu clienții din Moldova?

- Cu clienții devenim prieteni, apoi lucrăm. Nu e important produsul vândut sau banii câștigați, ci clientul care rămâne mulțumit. El te recomandă și altora.

Cristian Șavga și Lorand Soareș, expert în creșterea afacerilor, România

Comentarii
Tânăr pasionat de fotografie, Viorel Belinschii, este artistul care a învățat să „surprindă emoțiile” cu măiestrie. Învață regie, organizează ședințe foto, iar succesul l-a obținut prin muncă și prin plăcerea de a transmite ineditul focusat prin obiectiv.
Suntem interesați să angajăm o persoană care-și face studiile la universitate, dispusă să muncească inclusiv pe parcursul verii. Program part-time.
Concursul reprezintă o inițiativă a Asociației „Lumina cunoașterii” în parteneriat cu Asociația Generală a Învățătorilor din România, filiala R. Moldova (AGIRoMd). Participanţii la acest concurs sunt obligaţi să respecte termenii şi condiţiile prezentului regulament...
Un concurs de oratorie a fost organizat la liceul teoretic „Mihai Eminescu” din Dubăsari. După ce tinerii interesați de discursuri au fost instruiți de un trainer recomandat de Centrul Media pentru Tineri din Chișinău, aceștia au trecut de alte trei etape de formare, unde și-au...
Doina Losețchi este mama unei fetițe diagnosticate cu sindromul Rett, care își dorește să deschidă în Chișinău un centru de terapie cu animale. Ideea i-a venit după ce copilul ei, care nu permitea să fie îmbrățișat, l-a cuprins pe câinele Willy, patrupedul de la AO...
Acum câteva săptămâni se ferea să dea prea multe informații despre film și alimenta curiozitatea publicului cum știa mai bine. Mediumetrajul a fost lansat, iar Liviu Rotaru, tânărul regizor de 17 ani, revine cu impresii și cu „Umbra” în variantă on-line. 
Facebook
OK.RU

SUS