Centrul Media pentru Tineri  
Facem auzită Vocea Copiilor și a Tinerilor!
Centrul Media pentru Tineri
30 ianuarie 2017
268
Copiii din Moldova au elaborat un raport pentru Comitetul ONU și au relatat despre cum le sunt respectate drepturile

Un Grup de Reflecție format din 49 de copii din 21 de regiuni ale țării au elaborat un raport în care reflectă viziunea copiilor despre modul în care sunt respectate prevederile Convenției privind Drepturile Copilului în Republica Moldova.

Raportul reflectă opiniile a peste 900 de copii, fete și băieți, din sate și orașe, și include constatări, studii de caz și experiențe pe care copii le trăiesc în fiecare zi.

„Școala nu răspunde cerințelor noastre, noi trebuie să răspundem cerințelor ei”

Deși statul este obligat să asigure accesul tuturor copiilor la educație, iar copii au dorința și potențialul de a învăța, sunt grupuri de copii care au acces limitat la școală. Și asta pentru că vin din familii cu venituri reduse, cu părinți plecați peste hotare, unii dintre ei abandonează școala din cauza discriminării pe baza situației financiare.

„La orele de informatică elevii sunt nevoiți să lucreze câte patru sau chiar cinci persoane la un calculator, totodată, în multe școli din mediul rural copii nu au acces la calculatoare și sunt nevoiți să învețe doar teorie”, spune Cristina, membră a Grupului de Reflecție.

„Unele instituții de învățământ dispun de blocuri sanitare în interiorul clădirii, dar în majoritatea școlilor – wc-urile sunt situate în afara blocurilor de studii și nu respectă condițiile sanitare”, povestește Daria, membră a Grupului de Reflecție.

Discriminarea afectează atitudinea elevilor față de educație

În Moldova școala este un loc pentru copii standard. Școala nu este destul de incluzivă și sensibilă la diferențile dintre elevi, nu ține cont de deosebirile religioase, etnice, de potențialul și capacitățile diferite ale copiilor.

„Copii nu sunt învățați să comunice asertiv, să accepte diferențile dintre ei și să rezolve conflictele fără violență. Deseori adulții sunt cei care încurajează copii să soluționeze astfel problemele dintre ei”, zice Dumitru, membră a Grupului de Reflecție.

Tineri din diferite regiuni ale țării au prezentat raportul

Violența sexuală față de copii

„Școala nu ne învață cum să prevenim, să recunoaștem, să raportăm abuzul sexual”

Una dintre constatările Grupului de Reflecție este că unii profesori, în special bărbați, dar există și femei, fac atingeri, aruncă priviri neplăcute elevilor și le spun cuvinte care îi incomodează. Din această cauză, unor copii le este neplăcut să vină la lecțiile predate de acești profesori.

Dacă copii nu sunt informați la timp, ei ajung să aibă nevoie de servicii. Uneori se întâmplă prea târziu.

„Nu știam despre viața sexuală și nici nu ne protejam. Mai multe mi-au spus după ce eram însărcinată”

Exploatarea prin muncă a copiilor din familii vulnerabile

Chiar dacă legea stipulează că începând de la 15 ani copii pot lucra 5-7 ore per zi, s-au întâlnit cazuri în care copiii lucrează în domeniul agriculturii peste 10 ore/zi, ceea ce contribuie la scăderea productivității școlare, dar și reprezintă un factor de risc pentru sănătatea acestora.

Studiu de caz

Un băiat de 16 ani provine dintr-o familie cu venit mai redus și este nevoit să muncească la fabrica de coniacuri „Călărași” în turele de noapte. În timpul vacanțelor lucrează de la 8 seara până la 9 dimineața, iar în timpul semestrului – de la 8 seara până la 6-7 dimineața. De regulă, a doua zi este epuizat și nu mai vine la ore.

În cadrul raportului, membrii Grupului de Referință au venit și cu recomandări către profesori și factorii de decizie. La fel, a fost creat și un site www.monitor.drepturilecopilului.md pentru tinerii care au necesitatea de a comunica cu un specialist în rezolvarea unei probleme de ordin individual sau de grup.

Raportul va fi prezentat în lunele următoare și Guvernului Republicii Moldova.

Comentarii
Centrul Media pentru Tineri organizează cea de-a treia ediție Talk Forum Autoreprezentare – discursuri motivaționale ale tinerilor cu nevoi speciale. Dacă ai între 15 și 35 de ani, vrei să te exprimi, îți place să-i inspiri pe alții și ai lucruri de rostit, te așteptăm la Talk...
La Călărași s-a desfășurat evenimentul bazat pe discuții „Rolul părinților în angajarea tinerilor cu dizabilități”. La întâlnire au participat reprezentanți de la Primăria Călărași, reprezentanți de la Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă din Călărași,...
Centrul Media pentru Tineri lansează ediția a doua „Media Camp”, tabără pentru tinerii interesați de jurnalism. Echipa de formatori de la CMT au pregătit ateliere media interactive, instruiri în social media cu specialiști de la DW Akademie (Germania), seri tematice și...
Cu ocazia Zilei Internaționale a Romilor, Centrul Național al Romilor din Moldova în parteneriat cu Amnesty International organizează un eveniment de teatru social în parcul Valea Morilor din Chișinău. 
Conserve, paste făinoase, cartofi prăjiți, sunt fruntașe în lista produselor alimentare consumate de către studenți. Din lipsă de timp sau pentru că au bani puțini, tinerii aleg să manânce produsele care le afectează sănătatea. Cum ar trebui să ne alimentăm corect aflăm de la...
De Dragobete - ziua îndrăgostiților la români, iubirea a plutit pe holul Facultăţii Jurnalism și Ştiinţe ale Comunicării din cadrul USM. Stundenții au sărbătorit ziua dragostei organizând evenimentul „De Dragobete, iubim studențește”. 
Facebook
OK.RU

SUS