Centrul Media pentru Tineri  
Facem auzită Vocea Copiilor și a Tinerilor!
Centrul Media pentru Tineri
15 martie 2017
163
Vocea Tinerilor
Cartea de Aur - cartea personalităților marcante din Republica Moldova

O colecție de peste 1800 de biografii ale oamenilor celebri născuți la noi sau care au rădăcini basarabene și s-au realizat pe plan internațional sunt incluse în „Cartea de Aur a Basarabiei și a Republicii Moldova”. Denis Roșca, autorul lucrării, consideră că oamenii din această țară au un fond genetic bogat și pot realiza cele mai bune invenții.

- Ce reprezintă „Cartea de aur”?
- Cartea conține 1800 de biografii ale oamenilor din țara noastră pe care ar fi bine să-i cunoaștem, să ne mândrim cu ei și chiar să-i întrecem. Acești oameni au avut curajul să intre într-o competiție internațională și le-a reușit. „Cartea de Aur” a apărut în mai, anul trecut, la ea am lucrat timp de patru ani și zece luni. Au fost făcute traduceri din 18 limbi și au fost utilizate o mulțime de surse pentru a identifica aceste personalități.

- Cum a venit ideea de a scrie această carte?
- Este o istorie amuzantă... am scris pe google ziua mea de naștere și am văzut cine este născut în aceeași zi. Mi-au apărut câțiva scriitori, personalități de la Hollywood, mai mulți interpreți. Atunci mi-a venit ideea să fac un calendar unde fiecare zi din an să se asocieze cu o personalitate din Moldova, adică 365 de personalități care ar caracteriza țara. Pentru a fi sigur că va fi plasat unul dintre cei mai buni, am început să caut mai multe biografii și am găsit circa 5000 de oameni. Așa a apărut ideea de a-i include într-o carte.

- Care au fost criteriile de selectare a personalităților?
- Pentru fiecare domeniu am stabilit un anumit criteriu. Am urmărit realizările în baza cărora s-au făcut remarcați. A fost importantă recunoștința internațională, performanțe deosebite într-un anumit domeniu, gradul de recunoaștere și participarea la concursuri internaționale, în cazul sportivilor.

Pagină din „Cartea de Aur a Basarabiei și a Republicii Moldova”

- Ce investiții ați făcut pentru realizarea acestei cărți?
- N-am avut investiții. Doar am aplicat la un grant finanțat de Fundația Elvețiană pentru dezvoltare, cartea fiind tradusă în mai multe limbi.

- După ce ați studiat atâtea biografii ale oamenilor din Moldova, în ce domeniu considerați că moldovenii n-ar putea să se afirme?
- Eu nu cunosc domeniu sau regim în care oamenii n-au avut șanse să se realizeze. Șansele să ne realizăm sunt foarte mari, doarece suntem pe locul 11 de pe glob după nivelul IQ, iar condițiile noastre sunt mai bune decât în alte țări.

- Și care ar fi țara ce oferă tinerilor cele mai multe de șanse de a avea succes?

- În prezent, în mai multe țări există șanse mari de a te realiza, un plus mare având tehnologiile informaționale. Accesul la informațiie permite să faci o mulțime de lucruri, inclusiv în Moldova.

- Numele „Denis Roșca” ar putea să apară în Cartea de Aur?
- Nu. Munca mea o consider mult mai simplă, eu doar am adunat și am structurat biografii ale personalităților care au făcut lucruri importante. Sunt al șaptelea om care a încercat să facă o astfel de carte și am reușit! Totuși, ea nu e la final. Mai sunt alte peste 800 de biografii care consider că ar trebui incluse.

Autor: Daniela Osipova.

Vocea Tinerilor
Vocea Tinerilor
Comentarii
Alexandra Țepordei este o tânără moldoveancă stabilită în Anglia. Pentru că s-a săturat să vadă același decor la mai multe petreceri, Alexandra a decis să-și organizeze singură unul dintre cele mai importante evenimente – nunta. Nu are studii domeniu,  dar atunci...
Festivalul Internațional de Dans din Bodrum (Turcia) se va desfășura pentru a 18-a oară în perioada 23-28 mai. În cadrul acestei ediții, la festival vor participa 27 de voluntari din 12 țări, inclusiv 2 voluntari din Republica Moldova.
Lemnari, bijutieri și olari și-au expus lucrările la Festivalul Tânărului Meșteșugar care s-a desfășurat pe strada pietonală din capitală. Tinerii s-au lăudat cu lucrările pe care le-au realizat manual și au propus obiecte spre vânzare.
AO Centrul Media pentru Tineri și Eastern Europe Studies Centre (EESC) organizează „Școala pentru presa responsabilă – investigațiile în mass-media”, training pentru specialiștii din domeniu (actuali și viitori jurnaliști) care sunt interesați de specificul jurnalismului...
AO Centrul Media pentru Tineri și Eastern Europe Studies Centre (EESC) organizează „Școala pentru presa responsabilă – investigațiile în mass-media”, training pentru specialiștii din domeniu (actuali și viitori jurnaliști) care sunt interesați de specificul jurnalismului...
La 26 aprilie, în mai multe țări din lume este marcat „Denim day”. În această zi oamenii sunt încurajați să poarte blugi ca și formă vizibilă de susținere a victimelor violuluiui și manifestare împotriva stereotipurilor care promovează cultura violului.
Facebook
OK.RU

SUS