Centrul Media pentru Tineri  
Facem auzită Vocea Copiilor și a Tinerilor!
Centrul Media pentru Tineri
15 martie 2017
214
Vocea Tinerilor
Cartea de Aur - cartea personalităților marcante din Republica Moldova

O colecție de peste 1800 de biografii ale oamenilor celebri născuți la noi sau care au rădăcini basarabene și s-au realizat pe plan internațional sunt incluse în „Cartea de Aur a Basarabiei și a Republicii Moldova”. Denis Roșca, autorul lucrării, consideră că oamenii din această țară au un fond genetic bogat și pot realiza cele mai bune invenții.

- Ce reprezintă „Cartea de aur”?
- Cartea conține 1800 de biografii ale oamenilor din țara noastră pe care ar fi bine să-i cunoaștem, să ne mândrim cu ei și chiar să-i întrecem. Acești oameni au avut curajul să intre într-o competiție internațională și le-a reușit. „Cartea de Aur” a apărut în mai, anul trecut, la ea am lucrat timp de patru ani și zece luni. Au fost făcute traduceri din 18 limbi și au fost utilizate o mulțime de surse pentru a identifica aceste personalități.

- Cum a venit ideea de a scrie această carte?
- Este o istorie amuzantă... am scris pe google ziua mea de naștere și am văzut cine este născut în aceeași zi. Mi-au apărut câțiva scriitori, personalități de la Hollywood, mai mulți interpreți. Atunci mi-a venit ideea să fac un calendar unde fiecare zi din an să se asocieze cu o personalitate din Moldova, adică 365 de personalități care ar caracteriza țara. Pentru a fi sigur că va fi plasat unul dintre cei mai buni, am început să caut mai multe biografii și am găsit circa 5000 de oameni. Așa a apărut ideea de a-i include într-o carte.

- Care au fost criteriile de selectare a personalităților?
- Pentru fiecare domeniu am stabilit un anumit criteriu. Am urmărit realizările în baza cărora s-au făcut remarcați. A fost importantă recunoștința internațională, performanțe deosebite într-un anumit domeniu, gradul de recunoaștere și participarea la concursuri internaționale, în cazul sportivilor.

Pagină din „Cartea de Aur a Basarabiei și a Republicii Moldova”

- Ce investiții ați făcut pentru realizarea acestei cărți?
- N-am avut investiții. Doar am aplicat la un grant finanțat de Fundația Elvețiană pentru dezvoltare, cartea fiind tradusă în mai multe limbi.

- După ce ați studiat atâtea biografii ale oamenilor din Moldova, în ce domeniu considerați că moldovenii n-ar putea să se afirme?
- Eu nu cunosc domeniu sau regim în care oamenii n-au avut șanse să se realizeze. Șansele să ne realizăm sunt foarte mari, doarece suntem pe locul 11 de pe glob după nivelul IQ, iar condițiile noastre sunt mai bune decât în alte țări.

- Și care ar fi țara ce oferă tinerilor cele mai multe de șanse de a avea succes?

- În prezent, în mai multe țări există șanse mari de a te realiza, un plus mare având tehnologiile informaționale. Accesul la informațiie permite să faci o mulțime de lucruri, inclusiv în Moldova.

- Numele „Denis Roșca” ar putea să apară în Cartea de Aur?
- Nu. Munca mea o consider mult mai simplă, eu doar am adunat și am structurat biografii ale personalităților care au făcut lucruri importante. Sunt al șaptelea om care a încercat să facă o astfel de carte și am reușit! Totuși, ea nu e la final. Mai sunt alte peste 800 de biografii care consider că ar trebui incluse.

Autor: Daniela Osipova.

Vocea Tinerilor
Vocea Tinerilor
Comentarii
Pe drumul din centrul satului Nișcani l-am întâlnit pe Ion Gheorghiță. Tânărul se întorcea de la poștă: „De data asta nu am luat bani, dar i-am dat pentru lumină”. Ion a urcat în mașină și ne-a condus către casa lui, acolo unde cresc patru familii de...
Asociația Obștească „Centrul Media pentru Tineri” anunță concursul pentru contractarea serviciilor unui expert(e) sau grup de experți pentru evaluarea organizației și facilitarea procesului de elaborare a Planului Strategic pentru următorii trei ani. Costurile vor fi acoperite din...
Centrul Media pentru Tiberi solicită oferte de la persoane fizice și juridice din Republica Moldova pentru prestarea serviciilor de mentenanță  web pentru pagina www.voceatinerilor.md . Persoana fizică/juridică selectată va presta servicii lunare  conform solicitărilor...
Pentru că e vacanță și ai timp să înveți cava nou, Centrul Media pentru Tineri te invită să descoperi arta fotografiei.  Îți place să publici imagini din excursiile tale, dar nu știi dacă respecți vreo regulă? Îți place să filmezi, dar nu are cine-ți oferi câteva...
Reprezentanții API (Asociația Presei Independente) au fost la Media Camp 2017 pentru a le vorbi tinerilor despre manipulare, fake news și propagandă în mass media. Au lansat campania „Stop Fals” în anul 2015 și de atunci urmăresc tot ce scrie presa din Republica Moldova,...
Cei 35 de participanți de la Media Camp 2017 vor afla cum este construită o știre, câte surse trebuie să aibă un material de presă, cum se răspândește un „fake news”, ce înseamnă o imagine puternică și care este rolul rețelelor de socializare.  
Facebook
OK.RU

SUS