Centrul Media pentru Tineri  
Facem auzită Vocea Copiilor și a Tinerilor!
Centrul Media pentru Tineri
15 martie 2017
119
Vocea Tinerilor
Cartea de Aur - cartea personalităților marcante din Republica Moldova

O colecție de peste 1800 de biografii ale oamenilor celebri născuți la noi sau care au rădăcini basarabene și s-au realizat pe plan internațional sunt incluse în „Cartea de Aur a Basarabiei și a Republicii Moldova”. Denis Roșca, autorul lucrării, consideră că oamenii din această țară au un fond genetic bogat și pot realiza cele mai bune invenții.

- Ce reprezintă „Cartea de aur”?
- Cartea conține 1800 de biografii ale oamenilor din țara noastră pe care ar fi bine să-i cunoaștem, să ne mândrim cu ei și chiar să-i întrecem. Acești oameni au avut curajul să intre într-o competiție internațională și le-a reușit. „Cartea de Aur” a apărut în mai, anul trecut, la ea am lucrat timp de patru ani și zece luni. Au fost făcute traduceri din 18 limbi și au fost utilizate o mulțime de surse pentru a identifica aceste personalități.

- Cum a venit ideea de a scrie această carte?
- Este o istorie amuzantă... am scris pe google ziua mea de naștere și am văzut cine este născut în aceeași zi. Mi-au apărut câțiva scriitori, personalități de la Hollywood, mai mulți interpreți. Atunci mi-a venit ideea să fac un calendar unde fiecare zi din an să se asocieze cu o personalitate din Moldova, adică 365 de personalități care ar caracteriza țara. Pentru a fi sigur că va fi plasat unul dintre cei mai buni, am început să caut mai multe biografii și am găsit circa 5000 de oameni. Așa a apărut ideea de a-i include într-o carte.

- Care au fost criteriile de selectare a personalităților?
- Pentru fiecare domeniu am stabilit un anumit criteriu. Am urmărit realizările în baza cărora s-au făcut remarcați. A fost importantă recunoștința internațională, performanțe deosebite într-un anumit domeniu, gradul de recunoaștere și participarea la concursuri internaționale, în cazul sportivilor.

Pagină din „Cartea de Aur a Basarabiei și a Republicii Moldova”

- Ce investiții ați făcut pentru realizarea acestei cărți?
- N-am avut investiții. Doar am aplicat la un grant finanțat de Fundația Elvețiană pentru dezvoltare, cartea fiind tradusă în mai multe limbi.

- După ce ați studiat atâtea biografii ale oamenilor din Moldova, în ce domeniu considerați că moldovenii n-ar putea să se afirme?
- Eu nu cunosc domeniu sau regim în care oamenii n-au avut șanse să se realizeze. Șansele să ne realizăm sunt foarte mari, doarece suntem pe locul 11 de pe glob după nivelul IQ, iar condițiile noastre sunt mai bune decât în alte țări.

- Și care ar fi țara ce oferă tinerilor cele mai multe de șanse de a avea succes?

- În prezent, în mai multe țări există șanse mari de a te realiza, un plus mare având tehnologiile informaționale. Accesul la informațiie permite să faci o mulțime de lucruri, inclusiv în Moldova.

- Numele „Denis Roșca” ar putea să apară în Cartea de Aur?
- Nu. Munca mea o consider mult mai simplă, eu doar am adunat și am structurat biografii ale personalităților care au făcut lucruri importante. Sunt al șaptelea om care a încercat să facă o astfel de carte și am reușit! Totuși, ea nu e la final. Mai sunt alte peste 800 de biografii care consider că ar trebui incluse.

Autor: Daniela Osipova.

Vocea Tinerilor
Vocea Tinerilor
Comentarii
La 26 aprilie, în mai multe țări din lume este marcat „Denim day”. În această zi oamenii sunt încurajați să poarte blugi ca și formă vizibilă de susținere a victimelor violuluiui și manifestare împotriva stereotipurilor care promovează cultura violului.
Vineri, 28 aprilie, de la ora 11:00 în Holul ULIM (Vlaicu Pîrcălab, 52) se va desfășura Acțiunea de caritate „Din inima ULIM”. Evenimentul este organizat pentru toți cei care doresc să participe la un act de caritate și să promoveze implicarea studenților în...
În perioada 23-29 mai, în portul Halicarnas aflat pe coasta Mării Egee va avea loc a 18-a ediție a Festivalului Internațional de Dans din Bodrum (FIDB), cu zeci de dansatori, artiști, jurnaliști și voluntari din întreaga lume. Festivalul Internațional de Dans din Bodrum este...
Joi, 30 martie 2017, la ora 10.00 a fost lansată, printr-o conferință de presă, campania națională de promovare a angajării tinerilor cu nevoi speciale „Eu vreau și pot”. Campania are scopul de a informa angajatorii și implicit, familiile tinerilor cu nevoi speciale și societatea...
El este tânărul chitarist care a cucerit scena națională și a evoluat pe cea internațională. Se dedică totalmente muzicii atunci când evoluează. Pavel Pașcan este cel care a învățat să mânuiască bine chitara la doar 15 ani și povestește cu entuziasm despre experiența sa...
Tânăr pasionat de fotografie, Viorel Belinschii, este artistul care a învățat să „surprindă emoțiile” cu măiestrie. Învață regie, organizează ședințe foto, iar succesul l-a obținut prin muncă și prin plăcerea de a transmite ineditul focusat prin obiectiv.
Facebook
OK.RU

SUS