Centrul Media pentru Tineri  
Facem auzită Vocea Copiilor și a Tinerilor!
Centrul Media pentru Tineri
17 ianuarie 2017
321
Tânăr Voluntar
Au abilități de comunicare și transmit mesaje colegilor din Dubăsari

Un concurs de oratorie a fost organizat la liceul teoretic „Mihai Eminescu” din Dubăsari. După ce tinerii interesați de discursuri au fost instruiți de un trainer recomandat de Centrul Media pentru Tineri din Chișinău, aceștia au trecut de alte trei etape de formare, unde și-au demonstrat aptitudinile de comunicare în public.

La concursul au participat 7 vorbitori. Prima temă abordată a fost „Adolescența și autocunoașterea”. Printre subiectele desfășurate de elevi au fost „Căutarea de sine”, „Prima dragoste”, „Conflictele dintre generații”. Creativitatea unora s-a regăsit în recitaluri de poezii corespunzătoare temei, alți au utilizat prezentări power point.

Juriul, format din profesori de limba și literatura română, a fost impresionat de mesajele tinerilor:„Concursul m-a ajutat să-mi descopăr discipolii și potențialul lor”, a spus Angela Ivanov, profesoară.

Pentru cea de a doua etapa, în baza punctajului acumulat anterior au fost nominalizate cinci personae, subiectul fiind „Degradarea omului cauzată de gustul banului”. Vorbitorii au venit cu opinii diferite, cee ce a asigurat interactivitate în timpul evenimentului. Maxim Barcari a sugerat că „banii sunt catalizatorii progresului, datorita lor crește concurența pe piața internațională și crește și productivitatea”.

Adriana Nicolaev și-a contrazis colegul, aceasta menționând că „banul este o formalitate, dar fericirea adevarată se regăsește în familie, alături de copii, promovând valorile umane”. Iana Pisaniuc, a spus că „banul doar ajuta omul să trăiască decent, să se dezvolte, fiind o necesitate cotidiană”.

Opiniile participanților s-au ramificat în diverse direcții și a fost interesant de a explora unghiul lor de vedere. Participanții mentionati mai sus, sunt cei care au trecut în finală, în etapa a treia ce a avut tema general: „Persoana care m-a impresionat și a influențat dezvoltarea mea personală”. Concurenții au vorbit despre membrii din familie, despre oameni din showbiz sau personae publice.

Juriul a avut o misiune dificila pentru că toți participanții s-au prezentat la un nivel foarte înalt. Jurizarea a fost realizată în functie de felul în care a fost exprimată inteligența emțională, poziția în timpul discursului, elementele de creativitate utilizate.

În urma concursului, pe locul întâi s-a plasat Iana Pisaniuc, pe locul doi - Maxim Barcari și pe locul trei - Adriana Nicolaev. Câștigătorii au fost premiați cu bilete la spectacolul „Chirita in provincie” și cu un set de cărți oferit de Centrul Media pentru Tineri. 

Concursul de oratorie va devein o tradiție în liceul „Mihai Eminescu” din satul Corjova, Dubăsari.

Autor: Diana Garea, Dubăsari. 

Tânăr Voluntar
Tânăr Voluntar
Comentarii
Pe drumul din centrul satului Nișcani l-am întâlnit pe Ion Gheorghiță. Tânărul se întorcea de la poștă: „De data asta nu am luat bani, dar i-am dat pentru lumină”. Ion a urcat în mașină și ne-a condus către casa lui, acolo unde cresc patru familii de...
Asociația Obștească „Centrul Media pentru Tineri” anunță concursul pentru contractarea serviciilor unui expert(e) sau grup de experți pentru evaluarea organizației și facilitarea procesului de elaborare a Planului Strategic pentru următorii trei ani. Costurile vor fi acoperite din...
Centrul Media pentru Tiberi solicită oferte de la persoane fizice și juridice din Republica Moldova pentru prestarea serviciilor de mentenanță  web pentru pagina www.voceatinerilor.md . Persoana fizică/juridică selectată va presta servicii lunare  conform solicitărilor...
Pentru că e vacanță și ai timp să înveți cava nou, Centrul Media pentru Tineri te invită să descoperi arta fotografiei.  Îți place să publici imagini din excursiile tale, dar nu știi dacă respecți vreo regulă? Îți place să filmezi, dar nu are cine-ți oferi câteva...
Reprezentanții API (Asociația Presei Independente) au fost la Media Camp 2017 pentru a le vorbi tinerilor despre manipulare, fake news și propagandă în mass media. Au lansat campania „Stop Fals” în anul 2015 și de atunci urmăresc tot ce scrie presa din Republica Moldova,...
Cei 35 de participanți de la Media Camp 2017 vor afla cum este construită o știre, câte surse trebuie să aibă un material de presă, cum se răspândește un „fake news”, ce înseamnă o imagine puternică și care este rolul rețelelor de socializare.  
Facebook
OK.RU

SUS