Centrul Media pentru Tineri  
Facem auzită Vocea Copiilor și a Tinerilor!
Centrul Media pentru Tineri
17 ianuarie 2017
210
Tânăr Voluntar
Au abilități de comunicare și transmit mesaje colegilor din Dubăsari

Un concurs de oratorie a fost organizat la liceul teoretic „Mihai Eminescu” din Dubăsari. După ce tinerii interesați de discursuri au fost instruiți de un trainer recomandat de Centrul Media pentru Tineri din Chișinău, aceștia au trecut de alte trei etape de formare, unde și-au demonstrat aptitudinile de comunicare în public.

La concursul au participat 7 vorbitori. Prima temă abordată a fost „Adolescența și autocunoașterea”. Printre subiectele desfășurate de elevi au fost „Căutarea de sine”, „Prima dragoste”, „Conflictele dintre generații”. Creativitatea unora s-a regăsit în recitaluri de poezii corespunzătoare temei, alți au utilizat prezentări power point.

Juriul, format din profesori de limba și literatura română, a fost impresionat de mesajele tinerilor:„Concursul m-a ajutat să-mi descopăr discipolii și potențialul lor”, a spus Angela Ivanov, profesoară.

Pentru cea de a doua etapa, în baza punctajului acumulat anterior au fost nominalizate cinci personae, subiectul fiind „Degradarea omului cauzată de gustul banului”. Vorbitorii au venit cu opinii diferite, cee ce a asigurat interactivitate în timpul evenimentului. Maxim Barcari a sugerat că „banii sunt catalizatorii progresului, datorita lor crește concurența pe piața internațională și crește și productivitatea”.

Adriana Nicolaev și-a contrazis colegul, aceasta menționând că „banul este o formalitate, dar fericirea adevarată se regăsește în familie, alături de copii, promovând valorile umane”. Iana Pisaniuc, a spus că „banul doar ajuta omul să trăiască decent, să se dezvolte, fiind o necesitate cotidiană”.

Opiniile participanților s-au ramificat în diverse direcții și a fost interesant de a explora unghiul lor de vedere. Participanții mentionati mai sus, sunt cei care au trecut în finală, în etapa a treia ce a avut tema general: „Persoana care m-a impresionat și a influențat dezvoltarea mea personală”. Concurenții au vorbit despre membrii din familie, despre oameni din showbiz sau personae publice.

Juriul a avut o misiune dificila pentru că toți participanții s-au prezentat la un nivel foarte înalt. Jurizarea a fost realizată în functie de felul în care a fost exprimată inteligența emțională, poziția în timpul discursului, elementele de creativitate utilizate.

În urma concursului, pe locul întâi s-a plasat Iana Pisaniuc, pe locul doi - Maxim Barcari și pe locul trei - Adriana Nicolaev. Câștigătorii au fost premiați cu bilete la spectacolul „Chirita in provincie” și cu un set de cărți oferit de Centrul Media pentru Tineri. 

Concursul de oratorie va devein o tradiție în liceul „Mihai Eminescu” din satul Corjova, Dubăsari.

Autor: Diana Garea, Dubăsari. 

Tânăr Voluntar
Tânăr Voluntar
Comentarii
Tânăr pasionat de fotografie, Viorel Belinschii, este artistul care a învățat să „surprindă emoțiile” cu măiestrie. Învață regie, organizează ședințe foto, iar succesul l-a obținut prin muncă și prin plăcerea de a transmite ineditul focusat prin obiectiv.
Suntem interesați să angajăm o persoană care-și face studiile la universitate, dispusă să muncească inclusiv pe parcursul verii. Program part-time.
Concursul reprezintă o inițiativă a Asociației „Lumina cunoașterii” în parteneriat cu Asociația Generală a Învățătorilor din România, filiala R. Moldova (AGIRoMd). Participanţii la acest concurs sunt obligaţi să respecte termenii şi condiţiile prezentului regulament...
Spune că a muncit mult de când era mic. Azi are afaceri pe care le coordonează, un proiect de caritate și multe planuri prin care vrea să schimbe lucrurile din jurul lui. 
Doina Losețchi este mama unei fetițe diagnosticate cu sindromul Rett, care își dorește să deschidă în Chișinău un centru de terapie cu animale. Ideea i-a venit după ce copilul ei, care nu permitea să fie îmbrățișat, l-a cuprins pe câinele Willy, patrupedul de la AO...
Acum câteva săptămâni se ferea să dea prea multe informații despre film și alimenta curiozitatea publicului cum știa mai bine. Mediumetrajul a fost lansat, iar Liviu Rotaru, tânărul regizor de 17 ani, revine cu impresii și cu „Umbra” în variantă on-line. 
Facebook
OK.RU

SUS