Centrul Media pentru Tineri  
Facem auzită Vocea Copiilor și a Tinerilor!
Centrul Media pentru Tineri
17 ianuarie 2017
301
Tânăr Voluntar
Au abilități de comunicare și transmit mesaje colegilor din Dubăsari

Un concurs de oratorie a fost organizat la liceul teoretic „Mihai Eminescu” din Dubăsari. După ce tinerii interesați de discursuri au fost instruiți de un trainer recomandat de Centrul Media pentru Tineri din Chișinău, aceștia au trecut de alte trei etape de formare, unde și-au demonstrat aptitudinile de comunicare în public.

La concursul au participat 7 vorbitori. Prima temă abordată a fost „Adolescența și autocunoașterea”. Printre subiectele desfășurate de elevi au fost „Căutarea de sine”, „Prima dragoste”, „Conflictele dintre generații”. Creativitatea unora s-a regăsit în recitaluri de poezii corespunzătoare temei, alți au utilizat prezentări power point.

Juriul, format din profesori de limba și literatura română, a fost impresionat de mesajele tinerilor:„Concursul m-a ajutat să-mi descopăr discipolii și potențialul lor”, a spus Angela Ivanov, profesoară.

Pentru cea de a doua etapa, în baza punctajului acumulat anterior au fost nominalizate cinci personae, subiectul fiind „Degradarea omului cauzată de gustul banului”. Vorbitorii au venit cu opinii diferite, cee ce a asigurat interactivitate în timpul evenimentului. Maxim Barcari a sugerat că „banii sunt catalizatorii progresului, datorita lor crește concurența pe piața internațională și crește și productivitatea”.

Adriana Nicolaev și-a contrazis colegul, aceasta menționând că „banul este o formalitate, dar fericirea adevarată se regăsește în familie, alături de copii, promovând valorile umane”. Iana Pisaniuc, a spus că „banul doar ajuta omul să trăiască decent, să se dezvolte, fiind o necesitate cotidiană”.

Opiniile participanților s-au ramificat în diverse direcții și a fost interesant de a explora unghiul lor de vedere. Participanții mentionati mai sus, sunt cei care au trecut în finală, în etapa a treia ce a avut tema general: „Persoana care m-a impresionat și a influențat dezvoltarea mea personală”. Concurenții au vorbit despre membrii din familie, despre oameni din showbiz sau personae publice.

Juriul a avut o misiune dificila pentru că toți participanții s-au prezentat la un nivel foarte înalt. Jurizarea a fost realizată în functie de felul în care a fost exprimată inteligența emțională, poziția în timpul discursului, elementele de creativitate utilizate.

În urma concursului, pe locul întâi s-a plasat Iana Pisaniuc, pe locul doi - Maxim Barcari și pe locul trei - Adriana Nicolaev. Câștigătorii au fost premiați cu bilete la spectacolul „Chirita in provincie” și cu un set de cărți oferit de Centrul Media pentru Tineri. 

Concursul de oratorie va devein o tradiție în liceul „Mihai Eminescu” din satul Corjova, Dubăsari.

Autor: Diana Garea, Dubăsari. 

Tânăr Voluntar
Tânăr Voluntar
Comentarii
Este activ pe rețelele de socializare, face sport, studiază și încearcă să modifice infrastructura orașului în care trăiește. Nicu este student la Colegiul de Construcții din Hîncești, are un loc de muncă la organizația „Pasărea Albastră”, iar recent a intrat...
Este studentă în anul I la USM, facultatea Relații Internaționale Științe Politice și Administrative, președintă pentru Sectorul Botanica la Serviciu Pentru Pace, și voluntară activă. Felicia Baraghin - tânăra care motivează prin ambiţie, caracter şi perseverenţă.
În această vara Centrul Media pentru Tineri organizează cea de-a doua ediție Media Camp - tabara de vară în care tinerii învață ce este educația mediatică, care este influența rețelelor de socializare, ce impact pot avea imaginile foto și video. 
Cu ocazia aniversării a 20-ea de la constituire, Asociația Presei Independente (API) anunță un concurs național de texte (eseuri, poezii), imagini (fotografii, desene, caricaturi) și filme (filme video, animaţii) cu tema: „Importanța presei independente pentru dezvoltarea democratică a...
Cunoaștem bine că fața este cartea noastră de vizită și odata cu sosirea verii dorim să arătăm minunat. Totuși, anume vara fața noastră este supusă multor riscuri pentru că e perioada în care vrem să stăm la soare, să ne distrăm până târziu, să mâncăm tot ce am poftit...
La prima vedere ai putea spune că este o copilă inocentă și fină, însă în spatele ei se ascund numeroase obstacole, fizice și psihice, pe care le depășește. Doinița Țîmbalaru este studentă la Facultatea Securitate civilă și ordine publică (SCOP) la Academia “Ștefan cel...
Facebook
OK.RU

SUS