Centrul Media pentru Tineri  
Facem auzită Vocea Copiilor și a Tinerilor!
Centrul Media pentru Tineri
29 septembrie 2016
9458
Tânăr Voluntar
Are 21 de ani, 14 mărci comerciale lansate, 2 echipe de fotografi și multe proiecte

Este un tânăr ambițios care la cei 21 de ani se poate mîndri cu 14 mărci comerciale din domeniul construcției, cunoscute pe piața națională, cu 2 echipe ce prestează servicii foto-video și alte proiecte importante care sunt pe cale să apară. Acesta este Cristian Șavga, care a luptat pentru a obține ce și-a dorit prin perseverență, insistență și curaj.

- Cum ai început totul și cine te-a ajutat să ajungi la succesul pe care îl ai astăzi?
- Am început totul de la zero, la 16 ani, cînd aveam nevoie de bani. Parinții nu aveau posibilitatea să mă întrețină, primeam 200 lei în fiecare săptămînă și nu îmi ajungeau decît pentru strictul necesar. Așa că am început să lucrez după ore, sau între ore, cînd reușeam. Tot ce am obținut pînă acum a fost pentru că am crezut că se poate și singur am tins spre succes. Investițiile financiare au fost minime, pentru că nici nu le pot numi investiții. Pentru promovare, în schimb, am investit mult timp și nervi.

- Cum s-a schimbat atitudinea oamenilor din anturajul tău după ce ai început să ai succes ?
- Într-adevăr, am observat o schimbare. Moldovenii noștri sunt puțin mai materialiști, mai ales fetele care ies doar dacă băiatul are mașină, bani. Ceea ce ține de prieteni, acei adevărați i-am cunoscut pe parcurs, care au fost de la început alături, cu care împarțeam și acei 2 lei împreună. 


- Cum ai reușit să formezi echipa ta de servicii foto-video?
- Orice se poate face dacă există dorință și plăcere. Totul a început cînd eram adolescent și organizam ședințe foto împreună cu un prieten, apoi am decis să formez o echipă. Scopul nostru principal este să surprindem momentele cele mai importante din viața oamenilor.

- De unde a început „pasiunea” ta pentru materialele de construcție, în special pentru geamuri?
- De cînd eram mic aveam o pasiune aparte pentru geamuri, eram interesat să aflu cum se fac, probabil vine de la bunelu, care a fost lemnar. Când învățam la scoala Nr2, vroiam să inițiez o afacere. Astfel, am mers la practică la o fabrică de ferestre, unde aveam  mare dorință de a învăța cum se fac acele ferestre, doream să văd fiecare detaliu cum se realizează. După ce am văzut și am aflat secretele am început să acționez cumva ca să mă încadrez în acest domeniu.

- Sondajele spun că tineri aleg să plece peste hotare. Cum se face ca tu ai ramas in Moldova?
- Nu aș pleca niciodată din țară, cu toate că foarte mulți tineri o fac. Am posibilitatea s-o fac, dar atîta timp cît am aici casă, familie, prieteni, nu văd de ce aș pleca. În Moldova poți trăi bine dacă ne dăm stăruința. De ce să nu lucrăm la noi în țară, să creăm locuri de muncă? Am cîțiva angajați buni, care au un salariu stabil, își pot permite să se întrețină în țara lor, deci pot spune că fac un bine țării.


- Care este proiectul tău prioritar la moment?
- Depun străduința în tot ce fac, dar acum lucrez la un proiect care e pe ultima sută de metri. Este forma despre o fundație care va ajuta copiii care au nevoie, e vorba de rechizite, haine sau alte lucruri necesare. E mai greu să faci un bine, e mai ușor să faci un rău. Dar trebuie să facem bine în viața asta.

- Cum s-a schimbat viața ta după ce ai dobîndit succesul?
- Viața mea s-a schimbat doar în bine. Îmi permit mult mai multe decît înainte. Acum daca văd ceva care e pe placul meu pot sa-mi cumpăr. În afară de partea materială, pot spune că în aceasta perioadă am reușit sa-mi fac multe cunoștințe noi. Asta m-a făcut să înțeleg că uneori doar avînd bani, afacere, succes, lumea are nevoie de tine și toți vor sa-ți fie prieteni. Eu am învățat să aleg cercul meu de prieteni, pentru că dacă te deschizi prea mult tuturor, departe nu vei ajunge. Majoritatea oamenilor din anturajul meu, cărora le pot cere sfaturi, sunt persoane mature, de peste 30 ani, care majoritatea se ocupă cu ceea ce mă ocup și eu.

- Ce sfaturi ai pentru tinerii de la noi?
- Poți obține orice dacă nu ai frică. Trebuie sa mergi înainte, cu capul sus, indiferent de obstacolele pe care le întîlnești pe parcurs.

Rossiana Vasiloi, jurnalistă stagiară la Centrul Media pentru Tineri.

Tânăr Voluntar
Tânăr Voluntar
Comentarii
Ne-am obişnuit să marcăm în calendar, an de an, ziua de 31 mai - simbol al ultimului clinchet de clopoţel care răsună în toate instituţiile de învăţămînt  din ţară. Elevii clasei a XII-a sunt eroii principali ai acestui eveniment, pentru că anume lor le revine...
Animalele de companie sunt cele care îndepărtează singurătatea, reduc stresul, încurajează socializarea, ne oferă afecțiune si iubire necondiționată.  Cei care au un animal de companie știu cum arată programul lui de îngrijire. Ceilalți privesc cu drag și se...
Mâncare, cărți, rechizite, haine, produse de igienă - sunt doar câteva dintre lucrurile de care are nevoie un student. Costurile urcă la mii de lei, iar dacă mai punem și ieșirile cu prietenii, un salariu mediu pe economie ar fi tocmai potrivit pentru o viață de student fără grija...
Pentru ca elevii să aibă șanse mai mari de a obține performanțe la studii profesorii de la  liceul „Evrika” din Râbnița asigură gratuit, după ore, şedinţe de meditații la disciplinele: Matematică, Biologie, Fizică, Chimie, Română, Informatică. Tinerii din...
Un peisaj mioritic a fost ilustrat pe un perete din holul liceului cu predare în limba română „Mihai Eminescu” din satul Corjova, Dubăsari. Elevii pasionați de pictură și culori au lucrat două săptămâni în realizarea acestui graffiti.
În cadrul training-ului de educație mediatică desfășurat de Centrul Media, tinerii de la liceul „Evrika” din Râbnița au ajuns la concluzia că o platformă web a liceului le va oferi mult mai multe posibilități de afirmare, decât formatul tipărit în care este.
Facebook
OK.RU

SUS