Centrul Media pentru Tineri  
Facem auzită Vocea Copiilor și a Tinerilor!
Centrul Media pentru Tineri
05 iunie 2017
132
Tânăr Voluntar
Animăluțul de companie – fericire sau responsabilitate?

Animalele de companie sunt cele care îndepărtează singurătatea, reduc stresul, încurajează socializarea, ne oferă afecțiune si iubire necondiționată. Cei care au un animal de companie știu cum arată programul lui de îngrijire. Ceilalți privesc cu drag și se întreabă cum ar fi să aibă un prieten necuvântător.

„Este interesant să ai un câine. În același timp e multă responsabilitate, necesită foarte multă atenție, grijă și bani pentru serviciile veterinare, mâncare și cursuri de dresare care ajung să coste 200 euro. Toate astea merită efortul când vezi cu câtă  nerăbdare te așteaptă să te întorci de la muncă și să te joci cu el, să-l duci la plimbare, să-l hrănești, să-l piepteni. Îi place foarte mult să fie pieptănat, mîngâiat și lăudat”, Alexandru Budeac.

 „Avem un hamster. Fiicei noastre îi place foarte mult. La început stăteam pe gînduri - să-l procurăm sau nu, acum nu-mi pare rău deoarece este micuț, gingaș ușor de întreținut. Trebuie să ai grijă să fie curat la el în căsuță, să aibă o roată ca să-și consume energia. Noi îi procurăm hrană de la magazinele specializate, dar îi dăm și fructe, legume proaspete. Adoră morcovii, salata, merele și castraveții. Suntem atașați de el, dacă plecăm undeva pentru mai multe zile, el merge cu noi. Este destul de amuzant și înteresant sa-i urmărești toate acțiunile lui, în deosebi cum el ronțăie mereu câte ceva”, Natalia Verebcean.

„Un animal de companie, în cazul nostru cățelușul, îți schimbă viața radical, deoarece permanent te face să zâmbești. În același timp, el necesită multă atenție și răbdare, mai ales când vezi că iar a ronțăit o pereche de pantofi, cablurile din casă și toți ciorapii. În fiecare dimineață are nevoie de plimbări. La ora 6:00 vine în pat și te trezește sărind cu lăbuțele. La capitolul mâncare nu este capricios. Mănîncă tot ce-i oferi și asta mă bucură foarte mult, pentru că e costisitor să-l hrănești doar cu măncare din magazine. Mai avem cheltuieli la frizerie și veterinar deoarece lui Pupi îi place să arate bine. Familia noastră s-a atașat mult de el, îl considerăm ca un copilaș al nostru”, Tatiana Mamaligă.

 ,,Am o pisică și sunt foarte fericită cu ea. E frumos când vine lăngă tine, te liniștește ca un copil mic, cere atenție, mângâiere. Nu știu cum reacționează alte pisici când le este foame, dar a noastră se bagă în seamă, se alintă, iar după ce e sătulă, nu o mai vedem și nici n-o auzim. Dimineața aleargă prin casă, sare de pe o canapea pe alta, uneori  mai agață și draperiile. Nu-i place deloc să o iei în brațe sau să te joci cînd ea  nu are chef. Animăluțul necesită grijă, atenție și nu prea iubește băile”, Elena Cuzuioc.

 

„Am un papagal și am ajuns la ideea că papagalii nu sunt cele mai potrivite alegeri pentru persoanele cu nervii slabi, pentru că ei iubesc să ciripească mult, mai ales dimineața cînd somnul este cel mai dulce. Este foarte interesant să ai un papagal acasă, îl poți învăța să rostească cuvinte, să vină la tine și să se joace ciripind la ureche. Uneori te și ciupește. Este convenabil să ai acestă păsărică acasă. După ea nu trebuie să strîngi des. E suficient să aibă apă și mîncare, iar eu îmi mai alint papagalul cu fructe și legume. Îi plac foarte mult”, Marina Pavlenco.

 

 Autor: Dorina Ciubotaru, stagiară. 

 

 

Tânăr Voluntar
Tânăr Voluntar
Comentarii
Ne-am obişnuit să marcăm în calendar, an de an, ziua de 31 mai - simbol al ultimului clinchet de clopoţel care răsună în toate instituţiile de învăţămînt  din ţară. Elevii clasei a XII-a sunt eroii principali ai acestui eveniment, pentru că anume lor le revine...
Mâncare, cărți, rechizite, haine, produse de igienă - sunt doar câteva dintre lucrurile de care are nevoie un student. Costurile urcă la mii de lei, iar dacă mai punem și ieșirile cu prietenii, un salariu mediu pe economie ar fi tocmai potrivit pentru o viață de student fără grija...
Pentru ca elevii să aibă șanse mai mari de a obține performanțe la studii profesorii de la  liceul „Evrika” din Râbnița asigură gratuit, după ore, şedinţe de meditații la disciplinele: Matematică, Biologie, Fizică, Chimie, Română, Informatică. Tinerii din...
Un peisaj mioritic a fost ilustrat pe un perete din holul liceului cu predare în limba română „Mihai Eminescu” din satul Corjova, Dubăsari. Elevii pasionați de pictură și culori au lucrat două săptămâni în realizarea acestui graffiti.
În cadrul training-ului de educație mediatică desfășurat de Centrul Media, tinerii de la liceul „Evrika” din Râbnița au ajuns la concluzia că o platformă web a liceului le va oferi mult mai multe posibilități de afirmare, decât formatul tipărit în care este.
Au îmbrățișat pe stradă oamenii din oraș și le-au oferit mesaje motivaționale. Prin această activitate, copii și tineri din Hâncești au promovat diversitatea și au marcat Săptămâna Națională a Voluntariatului 2016, „Hai în gaşca voluntarilor!”.
Facebook
OK.RU

SUS