Centrul Media pentru Tineri  
Facem auzită Vocea Copiilor și a Tinerilor!
Centrul Media pentru Tineri
22 septembrie 2016
212
5 lucruri pentru care Nisporeni este un oraș special

„Casa cu ceas” - te duce cu gândul pe alt continent, când auzi despre crucea de la Nisporeni – te aștepți să vezi vreo construcție mică, obișnuită, iar când ți se spune că există un Festival al prunelor, ai nevoie de timp ca să crezi. Toate acestea există la Nisporeni și fac orașul să fie îndrăgit de către locuitori. 

 

Monumentul lui Ferdinand I Întregitorul de Țară, Rege al României, cel care a realizat Marea Unire tot la Nisporeni a fost ridicat.

E primul bust în Moldova al regelui Ferdinnand I. Bustul de bronz al Regelui a fost modelat în anul 1938 de sculptorul Alexandru Plămădeală. Bustul a fost distrus după ocuparea teritoriului Moldovei de către trupele rusești.

Ferdinand I a fost al doilea rege al României în timpul celui de-al doilea război mondial. Acesta este supranumit „Întregitorul” pentru că a făcută Marea Unire de la 1918.

Crucea de la Nisporeni reprezintă primul monument din Republica Moldova dedicat unității românilor şi este ridicată pe cea mai înaltă culme de pe malul drept al Prutului -  dealul Zghihaia.

Casa cu ceas – o clădirea administrativă, în care își au oficiile diferiți reprezentanți ai structurilor de stat. Acolo nu se află primăria, dar pentru locuitori este un punct important (un fel de „Monumentul al lui Ștefan cel Mare”, din capitală).

Dacă am menționat primăria, trebuie să spunem că orașul Nisporeni are cel mai tânăr primar din țară – Grigore Robu, 27 de ani. Amenajarea unui parc de joacă pentru copii, semnarea unor acorduri de colaborare cu localități de peste Prut – sunt doar unele dintre reușitele edilului de la Nisporeni.

Ultimul eveniment important de la Nisporeni a fost Festivalul Prunei, organizat în premieră, la 18 septembrie, 2016. Sărbătoarea a avut scopul de apromova producția autohtonă, mai ales că în Nisporeni sunt multe livezi de prune.

Că orașul Nisporeni este unul deosebit, nu am spus-o noi, ci tinerii care au participat la atelierul de educație mediatică, susținut de echipa Centrul Media pentru Tineri.

 

 

 

Comentarii
Mâncare, cărți, rechizite, haine, produse de igienă - sunt doar câteva dintre lucrurile de care are nevoie un student. Costurile urcă la mii de lei, iar dacă mai punem și ieșirile cu prietenii, un salariu mediu pe economie ar fi tocmai potrivit pentru o viață de student fără grija...
Pentru ca elevii să aibă șanse mai mari de a obține performanțe la studii profesorii de la  liceul „Evrika” din Râbnița asigură gratuit, după ore, şedinţe de meditații la disciplinele: Matematică, Biologie, Fizică, Chimie, Română, Informatică. Tinerii din...
Un peisaj mioritic a fost ilustrat pe un perete din holul liceului cu predare în limba română „Mihai Eminescu” din satul Corjova, Dubăsari. Elevii pasionați de pictură și culori au lucrat două săptămâni în realizarea acestui graffiti.
În cadrul training-ului de educație mediatică desfășurat de Centrul Media, tinerii de la liceul „Evrika” din Râbnița au ajuns la concluzia că o platformă web a liceului le va oferi mult mai multe posibilități de afirmare, decât formatul tipărit în care este.
Au îmbrățișat pe stradă oamenii din oraș și le-au oferit mesaje motivaționale. Prin această activitate, copii și tineri din Hâncești au promovat diversitatea și au marcat Săptămâna Națională a Voluntariatului 2016, „Hai în gaşca voluntarilor!”.
În pauză la microfonul radio! Așa își vor petrece cele 15 minute din pauza mare elevii de la liceul „Lucian Blaga” din Tiraspol, difuzând emisiuni specifice la postul de radio pe care îl au de mai mulți ani în școală, dar pe care îl foloseu doar...
Facebook
OK.RU

SUS